Government failure: Varför är public choice skolan så kontroversiell?
6 apr 2006, kl 21:54
bergh in Samhälle och politik

Existensen av marknadsmisslyckanden är (i de flesta kretsar) oomtvistad och olika typer av marknadsmisslyckanden är en central del i undervisningen på grundnivå i nationalekonomi: Det finns ett antal fenomen som gör det svårt eller omöjligt för marknaden att åstadkomma en effektiv resursfördelning.

Men den skola som säger att det också finns politik- och förvaltningsmisslyckanden, Public Choice-skolan, anses fortfarande apart, kontroversiell och upptar en mycket mindre del av undervisningen på anivå.

En del inom Public Choice-skolan säger ungefär att offentlig förvaltning kan få ett eget liv: När den skapas för att utföra en viss uppgift, börjar de anställda också hitta på argument för den egna organisationens förträfflighet, och informera allmänheten om det fortsatta behovet av organisationen.

Via Johan Karlsson hittar jag Margot Wallströms försvar för att Europaparlamentet betalar journalister för att åka dit och skriva om det:

 

"It is perfectly normal that a public body wants its citizens to be informed about its activities," [Margots talesman Dowgielewicz]

 

Intressant försvarslinje: Parlamentet och dess förvaltning kan naturligtvis vara tillgänglig på betydligt billigare sätt än att betala journalister för att åka dit. Och det faktum att beteendet är "normalt" betyder ju inte att det är önskvärt.

Wikipedia (eng.) har anständig info på sökordet government failure. I den svenska versionen verkar inte finnas något.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.