Myten om de svenska progressiva skatterna
2 maj 2006, kl 17:42
bergh in Samhälle och politik

Har Sverige bara höga skatter eller är de också väldigt progressiva i betydelsen att rika betalar mycket större andel i skatt? Efter den här diskussionen om platt skatt och progressivitet blev jag nyfiken på exakt vad data säger.

I OECDs taxing wages 2000 finns total arbetsbeskattning vid olika nivåer i förhållande till snittlönen för en arbetare i tillverkningsindustrin (APW på oecd-språk). Jag valde att räkna ur hur mycket högre skattebelastningen är vid 167% av APW jämfört med 67% av APW.

Resultat: Av 29 länder, hade Sverige 2000 de femte minst progressiva skatterna i OECD. [Hade jag valt apw100 över 67, hade Sverige hamnat på 4e plats. apw167 över 100 hade gett en tiondeplats.]

365946-329091-thumbnail.jpg 

Detta är helfestligt: På högerkantan finns bilden av Sverige som ett skattehelvete med grym progressivitet, vänstern (den partiorganiserade) vill nog gärna att folk ska tro att progressiviteten är hög. Men verkligheten lämnade den politiska debatten bakom sig för mer än 15 år sedan.

Möjligen kan båda sidor glädjas åt att data för 2005 indikerar att Sverige halkat upp i progressivitetsligan, dock alltjämt hör till de länder som har lägst progressivitet.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.