Har Sverige hög tillväxt och vems förtjänst är det i såfall?
8 aug 2006, kl 22:30
bergh in Samhälle och politik

365946-422210-thumbnail.jpgKonjunkturmässigt är den svenska ekonomin på väg uppåt: 4.8% tillväxt jämfört med första halvåret 2005, enligt SCB (varifrån bilden intill hämtats).

Tillväxt gynnar sittande regeringar. Så vad ska högern ta sig till?

En variant är att börja mäta BNP nominellt (!), i löpande priser - som man försökte förra året. Men den finten klarade Jens Henriksson från finansdepartementet av att genomskåda. Skicklig kille. Enligt Svenska dagbladet blev det till och med lite pinsamt.

En annan strategi står Expressens ledarsida för: tillväxten är regeringen Bildts förtjänst, heter det där.

Ekonomer brukar säga att det tar tio år innan strukturella reformer får brett genomslag i ekonomin. [...] De flesta av de viktigaste reformerna kom till under Bildt-regeringen [...] Intressant nog var det socialdemokratiska partiet inte drivande i en enda av dessa reformer.

Expressens strategi förefaller snäppet rimligare. Fast jag inte vet vilka ekonomer som "brukar säga" att strukturella reformer tar just 10 år för att verka.

Dessutom är Expressens släng mot socialdemokraterna lite väl enkel. Ser man till socialdemokraternas handlande, är det nämligen uppenbart att de har ett finger med i syltburken.

Socialdemokraterna må ha slarvat lite med den demokratiska förankringen och opinionsbildningen, men de fixade ändå kreditavregleringen, skattereformen, lämnade in EU-ansökan och såg till så att de flesta av regeringen Bildts avregleringar och utförsäljningar var färdigutredda när de borgerliga tog över.

Och detta är bara några exempel. Det mesta finns föredömligt dokumenterat i rapporten "Reformerna som förändrade Sverige" som Dennis skrivit på uppdrag av Ratio.

Räkna inte med att denna verklighetsbild kommer att dominera valrörelsen: De borgerliga vill inte bidra till bilden av att det går bra för Sverige. Och socialdemokraterna vill knappast erkänna att orsaken till att det går bra, är att de tvärtemot sin retorik fört en politik som bygger på marknadsekonomi och avregleringar.

Det är synd, för på flera områden skulle Sverige behöva ytterligare några doser av just marknadsekonomi och avregleringar. Men det tar nog ett bra tag innan ord som marknadshyror och jämviktslöner ens förekommer i den politiska debatten...

Andra bloggar om: , , ,
Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.