Välkommen till utbildningsfabriken!
14 maj 2007, kl 12:28
bergh in Samhälle och politik

Peter Wennblads spaning är naturligtvis helt riktig: Vi kommer när som helst att få en jättedebatt om högskolornas nivå och villkor i Sverige. Här har vi en nyckelformulering i dagens DN-debatt från Francke med flera på Högskoleverket:

En upplevd sänkning av kravnivåerna i utbildningarna och en ökad förekomst av "mjukare" examinationsformer kan kanske också förklaras av ett resurstilldelningssystem som premierar kvantitet före kvalitet.
kontrastera gärna detta till slutklämmen:
Slutligen vill vi rikta en uppmaning tilllärosätenas styrelser och rektorer att försäkra sig om att man har fungerande interna kvalitetssäkringssystem som inte bara syftar till att säkra kvaliteten i befintliga utbildningar, utan också innefattar system för att inrätta och avveckla utbildningar.
Således: Först konstaterar de (helt riktigt) att nuvarande resurstilldelningssystem premierar kvantitet före kvalitet. Sedan kommer en "uppmaning" till lärosätena att säkra kvaliteten. Men naturligtvis är det de ekonomiska incitamenten som styr.

Mitt tips till Högskoleverket: Kika på universitetens distansundervisningar.

Dylika är det ultimata sättet att mjölka nuvarande resurstilldelningssystem på pengar: Låga kostnader och inga flaskhalsar i lärosalar eller lokalbokningar. Där kan man ta in alla som söker och låta doktorander rätta hemtentor och inlämningsuppgifter till betalning som blir till en anständig timlön endast om uppgifterna godkänns tämligen mekaniskt.

Förresten: Min egen institution expanderar i höst distansutbildningen till b-nivå, trots att det inte gjorts några kursutvärderingar av distansundervisningen på a-nivå (jag har GÄRNA fel på denna punkt).

Varför inte passa på? Detta är trots allt en institution som lär ut att ekonomiska incitament spelar roll, och i så fall borde det inte vara alltför svårt att plocka några poäng. Det fiffiga kommunikationsforum gör att man kan efteranmäla sig direkt till institutionen fram till en vecka efter (!) terminsstart, så glöm det där med 15 april...

Åter till Högskoleverket: De verkar inte tro att uppmaningen om kvalitetssäkring är tillräcklig (skarpa hjärnor!), så de föreslår även ett alternativt resurstilldelningssystem:
vi menar att en del av resurserna, kanske 5-10 procent, bör fördelas utifrån bedömningar av utbildningarnas kvalitet.
Låter det svävande? Naturligtvis inte. Alla inser att det är HSV:s bedömningar som HSV vill ska få en större roll.

 

i? Andra bloggar om: , , ,

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.