Är det verkligen sant att den högre utbildningen i Sverige expanderats kraftigt samtidigt som resurserna per student minskat och deras förkunskaper försämrats? Förmiddagen har rymt lite efterforskningar i ämnet, och det tycks i stort sett stämma.
Förkunskaper
Svenska högskolenybörjares dåliga matematikkunskaper, vilket fick förra regeringen att anslå särskilda resurser för att åtgärda problemet (artikel i SULF).
Svenska högstadieungdomars matematikkunskaper har minskat rejält bara mellan 1995 och 2003, mer än i de flesta andra länder. Källa: TIMSS
En undersökning från Skolverket visade 2005 att högskolelärarna upplever att förkunskaperna försämrats, i synnerhet i matematik och läsförståelse (SR-inslag om rapporten).
Antalet studenter
Antalet registrerade studenter låg nästan still från 1977 till 1990, för att plötsligt öka under hela 90-talet, allt enligt SCB.
Resurser per student
När det gäller resurser per student är det svårare att hitta exakta uppgifter, men många källor talar om en minskning på 20% mellan 1994 och 2001, ex vis en SULF-skrift av Fritzell och Birath (2002). Ulf Nilsson (fp) har antytt att denna siffra är förra regeringens beräkning som de ogärna spred.
Med hjälp av SCB-länken ovan borde det väl knappast vara något större problem att räkna ut resurser per student under hela perioden 1977-2005. Någon som orkar - eller kan sätta RUT på saken?