Keynes otippade comeback i Sverige
25 nov 2008, kl 23:58
bergh in Lite väl akademiskt, Samhälle och politik

Keynesianismen har gjort en osannolik comeback i svensk debatt. Självaste Lars Calmfors efterlyser nu tillfälliga skattesänkningar.

Förbryllande. Vad hände permanentinkomsthypotesen? Om hushållen är osäkra inför framtiden och ogärna sätter sprätt på de miljarder Anders Borg gett dem i skattesänkningar hittills, varför skulle en tidsbegränsad momssänkning eller ett extra barnbidrag plötsligt göra susen?

De som trodde att finanspolitik som medel för att utjämna konjunktursvängningar hörde hemma på museum, får tänka om: Nu förordas det av Finanspolitika rådet finanpolitiska rådets ordförande.

Dessutom tar Calmfors avstånd från förslag som han erkänner är kloka, med motivet att de inte är konjunkturpolitik (ur DN):

Det finns goda långsiktiga argument för samtliga dessa förslag [slopad värnskatt, lägre kapitalinkomstbeskattning och sänkta arbetsgivaravgifter.] Men de är inte bra konjunkturpolitik.

Frågan är väl snarare om det finns goda långsiktiga argument för finanspolitik som konjunkturpolitik.

Jag är skeptisk. Vi har ingen aning om hur långvarig svackan bli. Kommer åtgärderna för tidigt, bränns krutet utan att göra nytta. Kommer de för sent, kan de göra att återhämtningen övergår i överhettning.

Keynesianismen är delvis institutionaliserad i Sverige: När varsel blir till uppsägningar, kommer skatteintäkterna att minska. Budgetöverskottet kommer att minska i snabb takt helt automatiskt när ökade akasseutbetalningar dessutom mildrar fallet i hushållens efterfrågan.

Lägg där till ytterligare 15 miljarder i skattesänkningar som var planerade sedan tidigare, men som nu lanseras som krafttag mot konjunkturnedgången.

Visst kan regeringen göra mer. Förslagen från svenskt näringsliv -
slopad värnskatt, lägre kapitalinkomstbeskattning och sänkta arbetsgivaravgifter - förtjänar övervägas just för att de inte har karaktären av kortsiktig konjunkturpolitik utan istället bidrar till att förbättra ekonomins funktionssätt på lång sikt.

Update on 26 nov 2008, kl 16:40 by Registered Commenterbergh

John Hassler och Per Krusell har flera bra invändningar mot Calmfors idéer i Affärsvärlden:

I detta konjunkturläge är det särskilt riskabelt att finanspolitiska rådets ordförande föreslår en momssänkning. Orsaken är att en förväntan om en framtida momssänkning skulle minska efterfrågan nu. Särskilt gäller detta varaktiga konsumtionsvaror -- om man tror att momsen kanske kommer att sänkas framöver är det ju en dum idé att till exempel köpa sin bil i dag.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.