Visst kommer statsskatten att sänkas. Men hur?
I
vår-propositionen, under rubriken "Inriktniningen inför budgetpropositionen för 2009" är det bara att läsa innantill (s. 52):
Inriktningen är dels att sänka genomsnittsskatten så att trösklarna in på arbetsmarknaden sänks, dels att sänka marginalskatten för låg- och medelinkomsttagare så att det lönar sig att arbeta mer, dvs. att gå från deltid- till heltidsarbete. Regeringen avser också att begränsa uttaget av statlig inkomstskatt. Det ökar drivkrafterna för sysselsatta att arbeta mer och att höja sin produktivitet, samt stärker lönsamheten i att satsa på utbildning (den s.k. utbildningspremien). [ja, det är jag som fetat i citatet]
Formuleringen är intressant: Regeringen talar inte om sänkt marginalskatt för höginkomsttagare, utan om att "begränsa uttaget".
Tolkas detta bokstavligt innebär det (såvitt jag förstår) en övre gräns för hur mycket man behöver betala i statlig inkomstskatt. En annan variant är att värnskatten får en övre skiktgräns, så att marginalskatten högt upp faller från 55 till 50 procent - eller kanske ännu lägre.
Raffinerat och Mirrlees-inspirerat. Men är inte en sådan lösning krånglig och i strid mot skattereformens principer om enkelhet och transparens? Med tanke på hur krångligt förvärvsavdraget är, kan vi nog dra slutsatsen att nuvarande regering inte känner sig nämnvärt hämmad av dylika invändningar.
Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.