1. Selektiva momssänkningar på mat, turism och böcker kostar totalt 30 miljarder årligen. (Bara bokmatmomssänkningen kostade 20 miljarder). Intressant nog är alla komplement till fritid.
2. Feldt påstod sig ha hittat i mervärdesskattesatsuttredningen att höginkomsttagare tjänade mest på matmomssänkningen. Vid närmare granskning, visade det sig gälla i kronor räknat. Däremot kan det hända att de fördelningspolitiska skälen för sänkt matmoms inte är särskilt starka.
3. Avskaffad värnskatt kostar 5 Gkr - 0,3 procent av de offentliga utgifterna.
4. Gunnar W menar att skattesystemet gjort att duktiga chefer i Sverige tjänar massor på att "sätta sig på bolag" och bli konsulter. Det är synd, ty det behövs duktiga chefer som är anställda och lojala mot sitt företag/avdelning.
5. Ska pensionsavgifter tas ut även ovanför 7.5 basbelopp, där de inte längre ökar pensionen? Kompromissen i pensionsreformen var att hälften av avgifterna skulle finnas kvar ovanför taket, men detta har inte implementerats fullt och och endast 40 procent har tagits bort, påpekande Bosse K. Å andra sidan lever rika sex år längre, menade Ilmar R (6 år låter mycket, säger jag - men visst finns en klassskillnad i förväntad livslängd).
6. För att få full garantipension måste du ha bott i Sverige, EU eller EES hela tiden mellan 25 och 65 år.
7. De flesta avtalspensioner bygger bara på lönen de sista fem åren.
8. Det är knixigt ehuru inte omöjligt att räkna ut överföringsnycklar mellan olika länders avgiftbestämda virtuella pensionskonton (NDC) - men det går.
9. Peter Diamond föreslog att man skulle kunna göra frivilliga inbetalningar till sitt PPM-konto om man tjänat pengar utomlands. Åtminstone fick jag idén när han talade.
10. Gunnar W bollar med tanken att lyfta över hela sjukpenningförsäkringen på parterna för att internalisera topping up-inducerad moral hazard.
11. Agneta Kruse påpekade att empirin för flyttströmmarna inom Europa är den motsatta till välfärdsstrategisk migration. Unga flyttar hit och jobbar är ett tag, sedan lämner de åter Sverige. Som hon uttryckte saken: Varför skulle gamla och sjuka i andra länder med fullt fungerande system flytta till Sverige för att få stå i kö till den svenska sjukvården?
12. Assar Lindbeck är tuff och smart. Men Irene Wennemo är ännu tuffare, som vågar kritisera honom på hans enda svaga punkt: Har han snappat upp att svenska skatter och socialföräkringar numera bygger på individer och inte på hushåll med hemmafruar? Irene kommenterade idén om att gjöra pensionsrätten överförbar mellan makar: "Gärna drivkrafter till arbete - men inte för min fru"
13. Sverige är fullt av utredningsnördar, som samtliga ojar sig över att den beslutade stora socialförsäkringsutredningen snart dröjt två år utan att direktiv getts och ledamöter utsetts. De flesta känner varandra sedan pensionsreformen, så om man verkligen vill ha något gjort är det bara att sätta igång. Vilket förmodligen är orsaken till att politikerna inte har särskilt bråttom. Om allt löses i utredningar, vad ska valretoriken handla om?