Håller infant industry-argumentet?
15 apr 2009, kl 15:54
bergh in Samhälle och politik

Göran Rosenberg - mannen som är "uppriktigt orolig" för second life - dammar av infant-industry-argumentet i DN.

Rosenberg hänvisar till Ha-Joon_Changs senaste bok. Changs argumentation återfinns i Prospect Magazine. En nyckelmening:

Indeed, had South Korea donned Friedman's golden straitjacket in the 1960s, it would still be exporting raw materials like tungsten ore and seaweed.

Hur Chang kan vara så säker på detta?

Ett standardargument för tullmurar, är att höga fasta kostnader gör att företag måste tillåtas gå med förlust i början tills de blivit konkurrenskraftiga. En vanlig invändning mot skyddstullar är att de riskerar leda till att länder bygger upp industrier eller företag som inte är konkurrenskraftiga.

Motargumentet för oss, intressant nog, till Rosenbergs exempel:

Den svenska verkstadsindustrin växte sig en gång stark bakom tullmurar på 15–20 procent. Det svenska bilmärket Saab föddes inte som en produkt av frihandel utan som en biprodukt av ett svenskt militärindustriellt komplex.

Om Saab idag varit en vinstmaskin utan like, hade detta varit ett intressant argument. Men så är ju inte fallet (se artikel om Saab i Fokus).

Således: Det faktum att dagens rika länder haft - och fortfarande har - tullmurar, betyder inte att det var tullmurarna som gjorde dem rika.

Mer hos Niclas och Johan.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.