Varför ökar arbetslösheten extra kraftigt i just Sverige?
7 apr 2009, kl 12:40
bergh in Samhälle och politik
Kastar här fram en idé om rubricerad fråga. (Bakgrund: fråga ställd bl av PSW, som också har ett fint diagram)

Tänkbart svar: Arbetsgivarna tar nu chansen att rationalisera, eftersom det för första gången på länge faktiskt går att hänvisa till arbetsbrist som skäl för uppsägning.

Bakgrund: Enligt LAS tillåts i praktiken bara uppsägning av tillsvidareanställda om den motiveras av arbetsbrist (personliga skäl går också, men då ska man först försöka omplacera).

I tider av ekonomisk tillväxt är det svårt att hävda att det faktiskt råder arbetsbrist. Företagen låter därför bli att göra de rationaliseringar de behöver.

I Sverige anses det till och med sniket om företag som gör positiv vinst säger upp folk i syfte att göra vinsten ännu större.

Efter 14 år av obruten tillväxt, finns på många avdelningar och företag ett betydande behov av att anpassa personalstyrkan och dess sammansättning. Krisen gör detta möjligt.

(På mikroplanet ligger det nära till hands att lätt tänka sig en och annan personalchef som i krisen äntligen fått en hållbar ursäkt att ta itu med svårplacerade anställda.)

Om resonemanget håller, är det fullt logiskt att många varsel i höstas var rejält tilltagna - och att en del av dessa nu dras tillbaka (exempel).

Relaterat: DN om dansk arbetsmarknad.

Nå - ligger det något i detta resonemang tror ni?

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.