Finns empiriskt stöd för ett samband mellan skatter, akassa och arbetslöshet?
21 feb 2010, kl 22:08
bergh in Lite väl akademiskt, Samhälle och politik
Då och då dyker påståendet upp att det saknas empiriska belägg för att länder med lägre skatt på arbete och mindre generös akassa har lägre arbetslöshet. I själva verket finns det så mycket bevis att man numera förmodligen inte publiceras i någon av de finare tidskrifterna om man inte dessutom visar något annat intressant.

I en ny artikel av Bassani & Duval (2009) är denna regression därför bara en utgångspunkt för en mer ingående analys, men den visar att sambanden är ungefär de ekonomer teoretiskt förväntar sig:

Beroende variabel är arbetslöshet, länderna är OECD, tidsperioden är årsdata för perioden 1982-2003.



Således: Skattekil och akassans generositet korrelerar med arbetslöshet, fackföreningsstyrka gör det inte, ej heller Employment Protections Laws (som exempelvis turordningsregler). Däremot spelar graden av produktmarknadsregleringar roll. OG är output gap och korrigerar för konjunkturen.

Resultaten håller även för ett antal känslighetstest, och vad studien i huvudsak undersöker är om olika typer av reformer får störst effekt om de görs tillsammans (sk komplementariteter).

Källa: Bassani, A., & Duval, R. (2009). Unemployment, institutions, and reform complementarities: re-assessing the aggregate evidence for OECD countries. Oxford Review of Economic Policy, 25(1), 40–59.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.