Vi kallar det "betyg management"– skolkonkurrens i praktiken
15 jun 2011, kl 16:55
bergh in Samhälle och politik

Debatten om effekterna av konkurrens mellan skolor är intressant. Hur mycket ligger det i påståendet att skolorna konkurrerar med att ge höga betyg snarare än faktiska kunskaper?

Ett besök på Kunskapsskolans hemsida är inte direkt lugnande. Några citat:

Gedigna kunskaper och höga betyg är viktiga för att eleverna ska ha så många  valmöjligheter som möjligt, både inför gymnasievalet och inför framtida högskolestudier. Därför är ett av våra övergripande mål att ha högst betyg i kommunen [på förstasidan]

Man styr alltså mot målet att ha högst betyg i de områden där man finns. Klickar man på länken “Betygsresultat” – i sig en informativ benämning – finner man:

Men att betygen är höga räcker inte, det måste också vara god kvalitet i betygssättningen. Därför arbetar Kunskapsskolan systematiskt för att hela tiden förbättra betygskvaliteten. Vi kallar det "betyg management" och begreppet innefattar hela processen kring betygssättning. Att skolan sätter upp mål med kvalitet (tydliga, utmanande och rimliga) i verksamhetsplanen, att måluppfyllelsen värderas i betygsprognoserna och åtgärder vidtas om mål inte ser ut att nås, att betygsresultaten ligger i linje med prognoserna samt att resultaten på de nationella proven blir en bekräftelse på den kännedom man har om elevernas kunskapsnivåer och att avvikelsen mellan betyg och nationella provresultat blir liten.

Här står faktiskt inte ett ord om att betyg ska motsvara faktiska kunskaper. Mot bakgrund av debatten om betygsinflation, hade jag väntat mig att finna några lugnande formuleringar om förmedlande av faktiska kunskaper, kanske t o m statistik på vad man faktiskt lär sig.

Kanske letar jag dåligt. Det är dock lätt att hitta en graf över betygsutvecklingen:

OBS: Det kan mycket väl vara så att Kunskapsskolan ger kunskaper som förbättrats precis som betygskurvan anger. Men den som är lite oroad över betygsinflation lär inte bli lugnare av 10 minuters surfande på Kunskapsskolans hemsida, snarare motsatsen.

Slutligen är följande värt att notera:

Kunskapsskolan har en mycket stabil ekonomi och visar för sjätte året i följd positivt ekonomiskt resultat [från förstasidan]

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.