Google Scholar
tisdag
nov182008

Den sociala webben

Jag experimenterar friskt med den sociala webben/web2.0. Labbet är den underliga länken "Länkar hit"
ovan (som kanske borde heta web2.0). Där finns nu i tur och ordning följande:
  • Knuff.se håller reda på vilka bloggar som länkar hit och dit.
  • Delicious storleksillustrerar de etiketter jag klistrar på mina bokmärke, och visualiserar därmed mina intressen ganska bra.
  • Därefter följer en flashapplikation med twitterupdateringar. De senaste tre uppdateringarna har förärats vänsterkrysset på bloggens framsida, så att folk kan se om jag är i skåne, stockholm eller gömmer mig.
  • Därefter berättar last.fm vad jag lyssnade på senast. (Ingen större poäng med det, jag har rätt bisarr musiksmak. Fyllde en gång ett helt radioprogram med Elvis och Dan Hylander.)
Notera även länken i vänsterspalten, som funkar som dynamiskt CV för mina publikationer. Vågar man klicka to read more belönas man med abstract och en minipresentation av hela artikeln (finns än sålänge bara för en artikel, men vänta bara...)

Det jag nu vill ha är följande: Något som lagrar twitter-poster för evigt. Sparar dem som bloggposter, mailar dem nånstans eller vad som helst. En snyggt layoutad pdf kanske.

Det måste väl finnas?
tisdag
jul012008

Några tekniska tips inför sommarens skrivande

1. Den bästa pennan har en svensk leverantör: Lilon.se (Det rör sig naturligtvis om en Uni-Ball Vision Elite)
Rollerballpenna Uni-Ball Vision Elite UB-205 0,5mm Blå


2. Har din nya bärbara dator dubbelt så mycket ram-minne och 60 procent snabbare processor än din förra? Är den likväl långsammare än din förra dator? Felet heter Vista. För 1500 får du en laglig XP-licens installerad i vilken datoraffär som helst. Det är värt det, och du är inte ensam: Det dräller av folk som helt hoppar över vista.

3. Många bärbara saknar strömbrytare för bluetooth, som är synnerligen strömkrävande. Det kan dock avaktiveras i systeminställningsmenyn under hårdvara. Min Samsung Q35 vann en timmes batteritid på denna manöver, och klarar nu x2000 från stockholm till malmö utan problem.

fredag
maj182007

Microsoft och konkurrensen från Google

Spaningen att Google är det nya Microsoft känns kanske inte så ny. Men för alla intresserade av teknologisk inlåsning, spårbundenhet och Microsoft som ohotad monopolist är följande intressant:

Jag (och jag är knappast ensam) har nyligen övergett två Microsoft-produkter för att jag funnit bättre alternativ.

Microsofts anteckningsprogram Onenote är trevligt, men det är bökigt att ta det med sig på USB-minne och ännu jobbigare att ha olika block på olika datorer. Dödsstöten var att Onenote2007 använder annat filformat än Onenote2003. Lösning: Google notebook, som finns online. Du kan välja vilka delar av den som ska synas bara för dig, några utvalda eller alla. Dessutom integreras det fint i Firefox.

Istället för Outlook började jag för länge sedan använda Google calendar. Kruxet var att synkroniseringsmöjligheterna var nästan obefintliga först. Numera finns Oggsync (freeware) som synkar google-kalendern med min mobiltelefon. (Funkar utmärkt under XP, medan Vistas mobile device center inte alls vill kännas vid min Qtec 9100, men det kommer nog...)

Tänkbar slutsats: Microsoft har missat att lokalt lagrade filer är på väg ut. Trots Microsofts trygga monopolliknande ställning tycks konkurrensen inte vara helt satt ur spel.
lördag
jan132007

Rekommenderas: Mac mini, performancing & Pandora

  • Som en bieffekt av min Chicagovistelse, har jag nu en mac mini. Den ska vara Apples strategi för att locka över PC-användare, bland annat genom att vi får behålla det tangentbord och mus (med två knappar) som vi vant oss vid. Men främst är jag förtjust i det faktum att den är nästintill helt tyst.
  • Förmodligen är jag långsam, men jag har ganska nyligen börjat använda performancing vid bloggande. Den är smidigt integrerad i Firefox och är mycket snabbare är Squarespace web-interface.
  • Slutligen, ännu ett exempel på hur smarta Internettjänster inte bara tillhandahåller innehåll, utan framför allt hjälper dig att hitta det innehåll du vill ha: Likt Amazon gissar vilka böcker du är intresserad av på basis av du tidigare köpt, kan du lära Pandora vilken musik du gillar - samtidigt som den spelas.
fredag
maj122006

Lite internet-tips&trix

Från en yrvaken nätanvändare: Jag börjar så sakteliga förstå varför IT-figurer numera pratar om Internet 2.0. Mycket numera går att lagra på nätet istället för lokalt på min dator.  Det har klara fördelar. Några tips:

1. Ha samma bokmärken på alla datorer. 

Lagrar man bokmärken lokalt, kommer webläsaren i jobbdatorn, hemma-datorn och den bärbara datorn efter ett tag att kännas helt olika. Det har länge gått att lagra sina bokmärken på nätet med exempelvis del.icio.us, men det går fortfarande mycket snabbare att hämta bokmärken från webläsarmenyn.

Använder man Firefox, finns dock tillägget foxylicious  som synkar weblagrade bokmärken med de lokala i webläsaren. Jag har använt det i några månader och det funkar fint. Dessutom skapar det en mappstruktur från etiketter, så att det faktiskt går att hitta det man en gång lagt dit.

2. Läs bloggar med bloglines

En förvånansvärt liten andel av denna blogs läsare, anväder bloglines.  Den snappar upp textflöden från de bloggar  du gillar, och visar på en sida de inlägg du inte läst. Om du vill, kan du (helt eller delvis) visa dina läsvanor för andra. Kolla in detta exempel så ger det sig.

3. Lyssna på föreläsningar i mp3-spelaren.

Alla fler föreläsningar man missar finns numera att ladda ned. Anthony Giddens i Stockholm exempelvis. Med program som juice kan du dessutom se till att din mp3-spelare automatiskt får de senaste radioprogrammen.