Om regeringen och politiken i framtiden
9 okt 2006, kl 0:04
bergh in Samhälle och politik

Vad ska man säga om nya regeringen? Niclas och jag hade en kortis om detta i DI, men den finns knappast på nätet (DI verkar tro att lösenordsskyddade debattartiklar är ett bra sätt att nå framgång - jag är tveksam).

Nåväl, Sverige är nu förmodligen på toppen av en högkonjunktur.bnpswe06.jpg Troligen hinner det gå ner och vända uppåt igen lagom till nästa val.

Arbetsrätten påverkar arbetslöshetens varians och sammansättning, mer än dess nivå. Av detta skäl vore det bra om LAS kunde vara reformerad inför nästa konjunkturuppgång: Med flexiblare arbetsrätt kan sysselsättningsuppgången då bli betydligt brantare.

Regeringen har alltså tid att invänta stöd från s och facket för sådana reformer. Oppositionen noterar helt riktigt att exempelvis Bildt och Olofsson fortfarande pratar om reformer av arbetsrätten. Men det gör ju även socialdemokrater numera - se punkt 10 på Erik Åsbrinks 12-punktsprogram.

Slutligen: Många spekulerar kring den nya regeringens chanser att bli omvald 2010. Men det politiskt viktiga har nog redan inträffat i och med 2006 års regeringsskifte.

Om Reinfeldt sitter kvar är det för att han övertygat väljarna om att "de nya moderaterna" inte bara var valtaktik. Om s kommer tillbaka, lär det bli för att de skaffat sig en trovärdig politik för jobb och sysselsättning. På den vanliga ekonomiska höger-vänsterskalan lär skillnaderna inför 2010 års val vara mindre än någonsin.

Teoretiskt kan det såklart hända att Alliansen försöka kuppa igenom ett "nyliberalt systemskifte", samtidigt som socialdemokraterna hanterar sin valförlust genom att knyta an till sina socialistiska rötter.

Men det är inte riktigt så det brukar funka i Sverige.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.