Vad gör en lärobok i nationalekonomi bra?
18 jul 2006, kl 15:43
bergh in Lite väl akademiskt

Tänkte ta upp den diskussion som spontant och trevligt uppstod här: Bör läroböcker i nationalekonomi ta upp och i någon bemärkelse bemöta andra teorier och synsätt än neoklassiska?

Jag håller nog med Johan Richter om att en bra introducerande lärobok bör innehålla viss doktrinhistoria. Och visst finns det pedagogiska poänger i att diskutera varför utbud och efterfrågan förklarar prisbildning bättre än tidigare teorier, och i att diskutera de neoklassiska modellernas stryrkor och svagheter.

Existerande läroböcker är tyvärr inte särskilt bra på detta: I Lund bytte man nyligen från Perloff till den enklare Krugman & Wells. Båda är väldigt traditionella. Jag hade nog hellre sett att man testade exempelvis Robert H Franks Microeconomics and behavior som mellan de obligatoriska avsnitt som finns i alla böcker skjuter in två mindre ortodoxa kapitel:

[...]
Chapter 6: The Economics of Information and Choice Under Uncertainty
Chapter 7: Explaining Tastes: The Importance of Altruism and Other Nonegoistic Behavior
Chapter 8: Cognitive Limitations and Consumer Behavior
Chapter 9: Production [...]

Ett annat lovvärt försök, som dock inte verkar ha tagit skruv, är läroboken av Lars Hultkranz och Jan-Eric Nilsson, Samhällsekonomisk analys – en modern introduktionsbok till mikroteori

Den var nog alltför annorlunda (svartvit, på svenska, ganska lite matte) för att slå sig in på de stora lärosätena.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.