Europa för högproduktiva?
4 jul 2006, kl 18:07
bergh in Almedalen

I morse, socialdemokraternas ekonomiska seminarium.

Featuring: Pär Nuder, Ségolène Royal (fransk parlamentsledamot och segertippad presidentkandidat), Poul Nyrup Rasmussen (ordförande i europeiska socialdemokraters parti), och Stefan Löfven (ordförande i IF Metall).

Om talarna: Royal var karismatisk, och simultantolkades från franska till engelska. Nuder den enda som var en smula självkritisk, varmed avses en liten bisats om arbetarrörelsens protektionistiska tendenser.

Tema: I princip samma som gårdagens SN-seminarium och moderaternas i morgon: Sysselsättnigen och globaliseringen.

Nyhet: Svenska finansdepartementet har till sammans med HM Treasure författat en rapport med den svulstiga titeln "Social Bridges - Meeting the challenges of globalsation"

Kommentar: Likt ett mantra upprepas att Europa inte ska konkurrera med lägre löner och osäkra jobb. Den europeiska arbetslösheten ska istället lösas med "education, added value och quality" som Royal uttryckte det. Istället för att lågproduktiva görs anställningsbara genom att de tillåts få löner som motsvarar deras produktivitet, ska de utbildas för skattemedel tills de är högproduktiva.

Strategin är en smula naiv, eftersom människors anställningsbarhet minskar ju längre tid de är borta från arbetsmarknaden.

Den nya, europeiska modellen som beskrevs på seminariet tycks vara en modell som ger trygg sysselsättning åt högproduktiva insiders, medan de som är lite mindre produktiva på grund av ungdom, språkproblem, lättare arbetsskador eller hälsoproblem försvinner ut från arbetsmarknaden in i välfärdsstatens alla system. Där är tanken att de ska omskolas eller rehabiliteras, men erfarenheten visar att utanförskapet bara växer.

Update on 5 jul 2006, kl 1:05 by Registered Commenterbergh

Problemet för outsiders att få jobb illustreras tydligt av arbetslöshetens struktur i Sverige: ungdomar under 25 har tredubbelt högre arbetslöshet, och bland invandrare födda utanför EU är arbetslösheten mer än fyra gånger högre än rikssnittet. Som framgår av länkarna, är dessa skillnader större  i Sverige än i de flesta andra EU-länder.

Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.