På förekommen anledning: Ungdomsarbetslösheten är INTE en statistisk spegling av högskoleexpansionen.
5 dec 2008, kl 10:56
bergh in Lite väl akademiskt, Samhälle och politik
Det mest intressanta med den här diskussionen mellan Magdalena Streijffert (s) och Anna König Jerlmyr (m) var Streijfferts kommentar till den ökade ungdomsarbetslösheten i Sverige:
Kan det bero på att fler studerar?
Det är en rimlig fråga, som dock lätt kan besvaras genom att kolla upp hur arbetslöshetsstatistiken är konstruerad. Svaret är nej - ökningen i ungdomsarbetslösheten beror inte på högskoleexpansionen.

"Intressant" var Streijfferts kommentar till det.

Den som är aningen insatt i svensk politik kanske till och med misstänker att det förhåller sig tvärtom: Fler högskoleplatser har i praktiken använts för att minska ungdomsarbetslösheten. PSW (som gör en snarlik fundering) har hittat en talande passage i Pär Nuders bok:

 – Det är politiskt självmord att inte öka intagningen när så många unga går arbetslösa, förklarade han [Göran Persson] för regeringen.

Jag [Pär Nuder] hade inget att invända vare sig i sak eller politiskt. Men jagförsökte förklara att det inte var möjligt av tekniska skäl.[...]

 – Vad är det för jävla system? Det är klart att det måste gå – det har gått förut, argumenterade han alltmer intensivt.
För en s-riksdagsledamot som Streijffert måste debatten om ungdomsarbetslösheten hittills ha tett sig helskum. Men bättre sent än aldrig: Nu ligger fakta på bordet även i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Lagom till den socialdemokratiska idédebatten.

Bakgrund:

Diagrammet visar svensk arbetslöhet i åldern 16-24 samt 34-54, 1970-2003. Senaste siffran är 19% för 2007.

Redan 1982 varnade ekonomen Anders Björklund för en trendmässigt stigande ungdomsarbetslöshet.



Källa: SCB. 2004. ”Perspektiv på välfärden 2004.
Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.