Är neuro-economics nationalekonomi, användbart och intressant - eller ingetdera?
22 maj 2008, kl 23:12
bergh in Lite väl akademiskt
Liksom hr Östling, har jag tillbringat dagen på Grand Hotell i Lund, och lyssnat på föredrag om folk som blir hjärnröntgade samtidigt som de spelar tillitsspel. Arne Ryde-konferens om neuro-economics mao.

fMRI data (yellow) overlaid on an average of the brain anatomies of several humans (gray)Lärdomar efter första dagen:
Robert Östling funderar kring om neuro-economics verkligen är nationalekonomi, men skriver själv att denna fråga är "meningslöst akademiskt revirtänkande", så den lämnas därhän.

Är neuro-economics användbart? Mja, uppenbarligen kan man temporärt störa ut vissa delar av hjärnan och få folk att acceptera heltokiga bud ultimatumspel. Bredare användningsområden kan nog tänkas dyka upp i framtiden.

Däremot: Om man som samhällsvetare någon gång funderat på varför folk beter sig som de gör, är det svårt att hävda att neuro-economics är ointressant. Fältet är ännu i sin linda, men som påpekades under konferensen: Ekonomer som Edgeworth för snart 150 år sedan önskade att vi kunde mäta vad som händer i hjärnan. Nu är vi där, och det är klart att det är spännande.

(F ö är det anmärkningsvärt att höjdare som Ernst Fehr, Colin Camerer, Daniel Houser och trerättersmiddag på Grand lockar mängder av doktorander från Stockholm och knappt någon från EC)
Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.