Hur orolig ska man vara för lågkonjunkturen?
16 sep 2008, kl 22:00
bergh in Samhälle och politik
Den bästa statistikproducerande myndigheten just nu är förmodligen Konjunkturinstitutet. Deras rapport Konjunkturläget i augusti varje år är bland det bästa man kan läsa om svensk ekonomi. På webben finns dessutom alla siffror tillgängliga i excel-format för den som vill göra egna diagram och bearbetningar.

Så vad säger statistiken om det stora samtalsämnet - den stundande lågkonjunkturen? Kika på följande indikatorer:


Men nog kommer det att svida i plånböckerna? Nix, de disponibla inkomsterna utvecklas i själva verket starkt:

Efter 10 år av ständigt ökad real köpkraft, räknar KI med fortsatta inkomstökningar under 2009 och 2010. Orsak: Lönerna stiger, skatterna sänks och pensionerna ökar.

Förvånad över att pensionerna ökar? Notera följande:
  1. Pensionerna är numera inkomstindexerade. Pensionärerna får därför del av den goda inkomstutvecklingen. I gamla ATP-systemet var pensionerna prisindexerade, och med de senaste 10 årens låga inflation hade det inneburit betydligt lägre pensioner för många. (se tidigare inlägg)
  2. Någon så kallad penisonärsskatt finns inte. Den är ett retoriskt påfund och syftar på att jobbskatteavdraget gäller förvärvsinkomster. Men om jobbskatteavdraget ökar tillväxten, kommer detta alltså pensionärerna till del genom inkomstindexeringen.
KI har också vett att mäta sysselsättning med antalet arbetade timmar (Detta säger mycket mer än exempelvis kvoten mellan antalet arbetande och antalet i arbetskraften men icke arbetande).

Nästa år kommer antalet arbetade timmar att minska något. Men som synes i diagrammet nedan är minskningen marginell jämfört med minskningen 2001-2004. Den minskningen var i sin tur en västanfläkt jämfört med kraschen 91-93.


Relaterat: Sven-Arne Svensson på Erik Penser verkar hålla med.
i? Andra bloggar om: , ,
Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.