Google Scholar

 

Welcome!

First of all, some blurbs for book editors, conference organizers et cetera:

Andreas Bergh is associated professor in Economics 2003 at Lund university in Sweden and at the Research Institute of Industrial Economics in Stoockholm. Previous affiliations include a post-doc visit at Harvard university (in 2004 )and a research position at the Ratio Institute in Stockholm (2005-2009). His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms. Recent publications include European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public choice. His most recent book is 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

and in swedish...

Disputerade i nationalekonomi 2003 vid Lunds universitet, och var gästforskare vid Harvard 2004. Numera föreläsare i Lund och välfärdsforskare vid Institutet för näringslivsforskning (IFN). Författare till bland annat Den kapitalistiska välfärdsstaten (Norstedts, 2009). Bloggar på www.andreasbergh.se 

 

... eller den här:

Andreas Bergh disputerade i nationalekonomi 2003 vid Lunds universitet, och har sedan dess forskat både om korruption i svenska kommuner och om hur globaliseringen påverkar världens fattigaste länder. Han arbetar numera som docent på nationalekonomiska institutionen i Lund och som välfärdsforskare vid Institutet för näringslivsforskning i Stockholm.

Hi-res pictures available here.

 


Mer för den nyfikne

Jag är alltså föreläsare, forskare och skribent, verksam vid IFN på Östermalm samt vid nationalekonomiska institutionen i Lund. Bor i Vasastan och i Västra hamnen i Malmö.

 

Om bloggen

Bloggen är främst ett anteckningsblock där det är fritt fram för alla att läsa och kommentera. Det finns bonuseffekter: bloggen möjliggör kommentarer av den offentliga debatten utan att nitiska debattredaktörer lägger sig i. Jag kan samla länkar till saker jag skriver på andra håll. Jag kan be läsarna om synpunkter på saker och ting. Men ytterst är detta mitt anteckningsblock. Tycker du layouten är ful, läs via RSS. Mina anteckningsblock har aldrig varit särskilt snygga.

Bloggen handlar huvudsakligen om ekonomi och samhällsvetenskap, med nedslag i samhällsdebatten i allmänhet. Ibland, inte så ofta, dokumenterar jag andra aspekter av livet, oftast genom att ta kort på mat och böcker jag äter/läser. Dessa inlägg har ett egen länk.

Vem betalar? Vilken är den ideologiska agendan?

Squarespace kostar en pytteliten slant som jag står för själv. Förekommande åsikter är mina och har inte med mina arbetsgivare att göra. Själv är jag något slags pragmatisk (social)liberal, som lagt dispyten mellan Rawls och Nozick bakom mig till förmån för en mer Binmoreiansk syn på tillvaron och politiken. Passiv medlem i centern, folkpartiet och miljöpartiet, och med ett förflutet i LUF.

I den mån det finns en ideologisk agenda är det idén att politiska ambitioner måste harmoniera med hur människor faktiskt fungerar och beter sig i samhället. Ofta är det i verklighetsbeskrivningarna de stora politiska kontroverserna finns - därav mitt intresse för samhällsvetenskap.

Mina - och mina vänners - värderingar syns i figuren.  

 

pcgraphpng_cloud.php.png

Övriga aktiviteter

Jag föreläser lite då och då. Ibland på kurser inom universitetet (mikroekonomi, Offentlig ekonomi och institutionell ekonomi), ibland för externa organisationer.

Min favoritföreläsning heter "Varför allt detta prat om jämställdhet?" och är precis lagom feministisk för att alla ska bli nöjda och glada. Var länge ekonomikrönikör för Liberala Nyhetsbyrån, men har numera ersatt detta med att vara krönikör på Svenska Dagbladets ledarsida.

Det går att köpa både texter och föreläsningar. Ibland kostar jag inget alls, men då och då tar jag riktigt bra betalt.

På min fritid spelar jag tennis och starcraft 2.