Till diskussionen om svenskars korta arbetstid i jämförelse med amerikaners (utredd
här,
här och
här) fogas nu följande bild (uträknad mha
Total Economy Database)
Bilden visar
antal arbetade timmar under ett år delat med antalet invånare i landet. På så sätt slipper vi diskutera definitioner som att vara i arbetskraften eller liknande.
Dessutom är måttet rimligt:
De arbetande ska på ett eller annat sätt försörja alla i landet, oavsett om de är gamla eller unga eller sjuka, och oavsett om det sker via skatter eller marknadslösningar.Som synes var det inte så länge sedan svenskar arbetade mer än amerikaner. Det talar emot tanken att det skulle finnas någon stabil preferensskillnad som gör att svenskar föredrar mer fritid än amerikaner.
Fler kommentarer:- Över tiden blir vi rikare, och när vi blir rikare är det fullt rimligt att unna sig mer fritid. I den aspekten är det USA som är det svårförklarliga landet.
- Tror man att skatter (och i synnerhet marginalskatter) spelar roll, motsägs den bilden inte av diagrammet. Tvärtom faller arbetstiden i Sverige kontinuerligt tills dess att marginalskatten toppar runt 1979-1982.
- Sverige har fortfarande inte nått upp till den sysselsättningsnivå vi hade före 1990-tals krisen, men skillnaden mellan Sverige och USA har minskat på senare tid.
Article originally appeared on (http://andreasbergh.se/).
See website for complete article licensing information.