Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem

Forum > Korruption

Jag undrar vad du har skrivit om korruption i bloggen. Hur kan man förklara korruption utifrån nationalekonomisk teori? När jag läste statsvetenskap diskuterades frånvaro av socialt kapital, låga löner i offentlig förvaltning och en arbetsplatskultur som präglas av att man accepterar mutor som delförklaringar till fenomenet. Vilka argument framför du själv nu respektive inom ramen för kursen "institutionell ekonomi"? Alla yrkesgrupper, även sociologer och jurister, skulle säkert ge olika förklaringar, som t ex sociala förhållanden av ett visst slag eller brister i lagstiftningen. Historiker framför troligtvis argument om betydelsen av kolonialismens och imperialismens tidevarv.

Sverige och de övriga nordiska länderna brukar ju framstå som lågkorruptionsländer enligt många index. Om man som svensk berättade det för någon som kommer från ett högkorruptionsland skulle denne förmodligen vara oförstående till att korruptionen kan vara låg i ett samhälle. En nationalekonom hävdar ju förmodligen att människan är en rationell, nyttomaximerande individ som bara ser till sitt eget bästa, vilket snarare skulle peka mot att korruption är ett naturligt tillstånd och att lågkorruption är ett onaturligt dito.

Ett korrupt samhälle utmärks ju bl a av att en liten grupp har mycket makt och kan utestänga den breda massan från att ta del av denna makt. Ett exempel på detta är biståndspengar som skickas till ett fattigt land. Pengarna riskerar att försvinna på vägen och kan inte fördelas på ett rättvist sätt till hela befolkningen. Nu kan vi förstås även fundera på vad rättvisa är och anföra argument från Rawls, Nozick o s v. De ledande skikten vill i vilket fall som helst inte bli av med eller dela med sig av sin makt. Förekomsten av mutor gör ju även att infrastrukturinvesteringar eller investeringar av företag blir mindre meningsfulla eftersom pengar försvinner i varje led när tillstånd ska ges.

Det vore också intressant att forska om kopplingen mellan styrelseskick och korruption. Hur ser sambandet mellan t ex korruption och diktatur ut??
16 dec | Unregistered CommenterBjörn