Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem

Forum > Olika dimensioner av ekonomisk frihet

En sak jag saknade när jag läste boken var en diskussion kring de områden där den ekonomiska friheten minskat på senare år. Presentationen av reformerna blir lite ensidig annars.

T ex så är det väl tydligt att vi konsumenter har blivit allt mer "skyddade" av diverse lagstiftning de senaste 20 åren. Det vore intressant att veta om det tas med i de vanliga indexen över ekonomisk frihet.
Intressant poäng. Dylikt snappas mig veterligen inte upp av EFI. Dock är jag inte säker på att trenden är som du säger, EUmedlemskapet bör väl ha varit en delvis begränsande faktor - även om det nog går åt båda hållen...

Någon som vet något om konsumentskyddslagstiftningstrender?
31 mar | Unregistered Commenterbergh
Jag tror själv EU har bidragit til mer konsumentskydd, inte mindre. EU har vissa minimiregler och sen är väl Sverige fri at införa hur myckert fler man vill.
japp. Men till detta kommer väl principen att det som är tillåtet i ett EU-land ska få säljas i alla, vilket bl a gör att det numera går att köpa bestrålade kryddor i Sverige.

Vilket gör nettoeffekten av EU på konsumentskyddet till oklar. eller minns jag fel från mina debatter med gahrton och schlaug?
1 apr | Unregistered Commenterbergh
Det är nog korrekt att när det gäller produktsäkerheten är effekten av EU tvetydig.

Jag tänkte på konsumentskyddet inom civilrätten och marknadsrätten. Alltså konsumentkreditlagen, distansavtalslagen osv som ger konsumenter vissa (ganska många) minimirättighter i avtal med näringsidkare och ger domstolar rätt att förbjuda "oskäliga" avtalsvilkor. På det området tror EU har haft en tydlig negativ effekt på den ekonomiska friheten. (Sagt utan värdering om det är bra eller dåligt.)