Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem

Forum > Modellens baksida

Slående är det starka politiska samförståndet, sammantvinnandet med en näringslivselit, och (post-60/70) en hårdbeskattad befolkning. Frågan som genast uppenbarar sig är om detta fenomen ska ses som särskilt hälsosamt, demokratiskt eller frihetligt; själva titelns "kapitalistiska välfärdsstat" antyder kanske snarast paternalism. Statens (eller eliternas) ökande roll i att spendera och investera nationalinkomsterna har också visat på det problematiska med centralstyre där vådlig politik finansierats med skattemedel och följts längre än vad t.ex. aktieägare på egen hand sannolikt funnit rimligt. (Kanske nästa stora förändringsvåg kommer att drivas av omvandling från ett näringsliv dominerat av investmentbolag och vidhängande familjer som förvaltar nationalklenoder till ... vad?)

Allt i allt är detta ett intressant alster, där Bergh ser både fördelarna och nackdelarna med 'den svenska modellen' i sina olika skepnader och samtidigt avrättar ett antal fördomar. Gott så. Om jag skulle klaga på något så är det att boken ofta ter sig för svepande i sina sammanfattningar; jag får impulsen att skjuta in [citation needed] med jämna mellanrum, även om det som sägs kanske (eller kanske inte) är allmängods i forskarkretsar. Boken kan alltså inte riktigt användas som debattillhygge eller referensverk, eftersom det underliggande materialet för slutsatserna ofta inte syns eller argumenteras.

Gudarna ska veta att den historiska ekonomilitteratur kan bli både långrandig och träig, egenskaper som Bergh dock förtjänstfullt undviker, men jag saknade trots det också djupdykningar för ökad förståelse av förloppet; bristen på sådana gör att den inte riktigt går att använda som lärobok heller -- i en amerikansk lärobok hade nog hela denna rapport kunnat vara den avslutande sammanfattningen. En andra utgåva (eller en mer populariserad uppföljare) kunde alltså gärna utvidga materialet till, låt säga, det tredubbla.

På något sätt känns det slutligen också som att denna bok kan ha synergier med Dani Rodriks 'One Economy, Many Recipes'. Men denna ruta är för liten för att utforska den hypotesen.
23 mar | Unregistered CommenterTom
Tom, rutan anpassar sig efter hur mycket man skriver, så vräk på bara!

Däremot tänker jag inte expandera boken till det tredubbla, poängen är att den ska vara kort och lättläst. Däremot ska det INTE kännas som "citation needed" när man läser, så säg gärna till var du vill ha bättre på fötterna!

F ö bygger boken på en aningen säregen lösning rörande format - referenser: Det finns nämligen 10 underlagsrapporter till boken, samtliga tillgängliga här:

http://ratio.se/pages/Normal.aspx?id=339
31 mar | Unregistered Commenterbergh
Jag får instämma med Tom. Jag tyckte boken kunde har varit lite mer djuplodande med ett större utrymme för möjliga reformer och lösningar på de stora problem som du framför i boken. Jag uppskattade att boken var lättläst men det hade inte skadat att den hade varit lite längre där lite fler förklaringar hade framförts kring varför det är såpass svårt att överhuvudtaget föra en diskussion kring t.ex. arbetsrätt, bostadsmarknaden eller privatisering i allmänhet.

Det är däremot utmärkt att du har tagit dig tid till att skriva den här boken. Jag kommer att skicka den som julklapp till min gode far, socialdemokrat sedan barnsben.
5 dec | Unregistered CommenterFredrik
Hej Andreas Berg!

Jag är studerar på socionomprogrammet i Lunds Universitet och vi har din bok" Den kapitalistiska välfärdsstaten" som kurslitteratur till denna delkurs. Jag läser på termin 2 och delkursen heter Ekonomi, Samhälle och Politik och vi är ca 160 studenter (80 i Helsingborg och 80 i Lund) som just nu läser din bok för att klara nästa reflektionsuppgift och framför allt salstentan där din bok är 1/3 av litteraturen. Jag såg någonstans att du var intresserad i vilka sammanhang den används som kurslitteratur så därför är jag så detaljerad :-)

Kan du hjälpa mig komma igång med min uppgift genom att utifrån din bok "DKV" svara, eller länka mig vidare, kring följande frågor:

Ge några exempel på hur och på vilket sätt du jämför den svenska och den amerikanska välfärdsmodellen? Vilken typ av data bygger jämförelserna på? Vilka begrepp används vid jämförelserna? Eventuellt några andra faktorer än de som du tar upp i boken som påverkar resultatet av jämförelsen?

När jag snabbt letade efter jämförelser i din bok så hittade jag i slutet en intressant sak som jag vill veta mer om. Det är de underlagsrapporterna som står på sidan 157 i din bok. Jag vill veta mer om dessa jämförelser mellan USA och Sverige så var vänlig och skicka mig relevanta rapporter och länkar. Jag läste i boken att man kunde hitta rapporterna på Norstedts hemsida, dvs.: www.norstedtsakademiska.se/dkv

Men jag har letat överallt på deras hemsida och hamnade på: http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2009/Senhost/bergh_andreas-den_kapitalistiska_valfardsstaten-haftad/
Där blev jag länkad till din egen hemsida och jag har letat även här och hittat den länken du angett ovan, som ska innehålla rapporterna. Men denna fungerade inte utan ledde bara till "page not found":
http://ratio.se/pages/Normal.aspx?id=339

Men jag hoppas jag istället kan få mer utförligt svar från dig personligen. Det hade uppskattats mycket. Du kan svara här eller på min mail det spelar mig ingen roll.

Jag vill bara avsluta med att din bok är intressant och detta gör att jag vill gräva djupare.......

Tack på förhand!

Mvh Mathias Maniquis Pålsson