Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.
His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.
He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).
Tack för en mycket intressant och läsvaärd blog. Det hade varit kul om du hade velat göra en post om för och nackdelar med statsinterventionen som görs i USA med att städa upp bland bolåneinstituten. Ibland kan man tycka att det är märkligt med att man ska rädda dessa entiteter och inte låta dem hantera hela delarna av att syssla med risk. Vad blir problemen för de enskilda hushållen med att låta bolagen konka. FInns det några lösningar på finanssidan där man kan separera företagens risker utan det påverkar kundernas riser/besparingar? Jag vet att i vissa av pensionssystemen i latinamerika så är sparfonder väldigt tydligt separerade från försäkringsbolagen, så där tror jag att instituten kan kursa utan att försäkringar och besparingar försvinner, utan dessa transfereras till ett annat bolag. Men det är troligen en omplicerad bild, med återverkningar mot andra atörer som lånat ut penagr eller investerat i dessa jättebolag men som sagt i många andra delar av ekonomin så vil vi ju låta aktörerna hantera risker fullt ut.
MVH,
Jens