Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem

Forum > Om att dämpa svängningar - Bonusar i finansvärlden

Svängningarna på den finansiella marknaden har tydliga likheter med alla andra överstyrda system och processer. Svängningarna blir stora och okontrollerade för att folk överreagerar. Jämför med att styra temperaturen i ett hus genom att vrida på termostaten hela tiden - temperaturen börjar svänga. Genom att styra efter alla skiftningar jagar man in variationer i systemet istället för att motverka dem.
För att motverka svängningar är det brukligt att inför en dämpare. Något som visserligen noterar en förändring men inte kompenserar fullt ut för den. Den enklaste och i många fall tillräckliga dämparen är att man kompenserar svängningen med 30% av utslaget. Då får man ett system som kvickt följer trendförändringar utan att överstyra systemet. Googla på "EWMA styrdiagram" eller "EWMA control chart" för att läsa mer om det.

Idé del 1:
Om man leker med tanken att bonusar beräknades på följande sätt:
ÅRETS BONUS = 0,70 * FöRRA ÅRETS BONUS + 0,30 * ÅRETS UNDERLAG
istället för dagens:
ÅRETS BONUS = 1.0 * ÅRETS UNDERLAG,
så skulle det förmodligen dämpa svängningarna i kvartalsekonomin och stimulera långsiktighet, utan att skickliga ledningar skulle gå miste om någon bonus. Ett års goda resultat skulle påverka bonusen positivt i flera år framåt.
Att kompesera för svängningar på detta sätt fungerar utmärkt på de flesta industriella processer och det borde ha samma effekt på det finansiella systemet.

Idé del 2:
Om man dessutom betalade ut bonusen efter tre år, typ, skulle det gynna gruppbeteendet mot långsiktighet ytterligare.

Är det någon som vet om del 1 tillämpats i den finansella sektorn tidigare?

// PTR