Tillit i Sverige över tid
Så här skrev alltså Rostila i svenskan:
[A]ndelen ”höglitare” [har] minskat i den ekonomiska krisens kölvatten alltsedan 1996 (från 58 procent 1996 till 54 procent 2009)
Här är de SOM-data som Rostila vill använda. Siffrorna stämmer. De verkar t o m vara noga utvalda…
SOM har fler tillitsmått som skulle kunna ge stöd åt Rostilas tes, men det gör de inte. Här är exempelvis andelen som har tillit till svenska politiker:
Här är andelen som är nöjda eller ganska nöjda med demokratin på olika nivåer:
Som tidigare nämnts utvecklas hälsan också ganska bra i Sverige.
Det kan naturligtvis vara så att data är fel och att orsakskedjan faktiskt är den här:
Nedskärningar –> minskad tillit –> ohälsa
Men en alternativ hypotes värd att beakta är faktiskt följande:
Reformer –> god ekonomisk utveckling –> välfärd
Reader Comments (4)
Detsamma gäller återstående livslängd i hela befolkningen - den påverkas av många faktorer. Skall man alls ha chans hitta nåt intressant måste man förmodligen bryta ned befolkningen i olika subgrupper och se om livslängd utvecklats olika för olika grupper, geografiska områden etc.
Jag jobbar med kvalitetsuppföljning i sjukvård och tycker att vi ofta har svårt att beskriva-fånga orsakssamband, ens för väl avgränsade frågeställningar och där de borde finnas - samband mellan ett resultatmått för någon sjukdomsgrupp (död efter hjärtinfarkt exvis) och olika processmått (tid till behandling, läkemedelsbehandling etc). Så klagar vi över att data är dåliga, men jämfört med mycken annan data som driver runt i samhällsdebatten är data nog av god kvalitet. Man får ha en skeptisk attityd och acceptera att i många viktiga policyfrågor är det empiriska kunskapsunderlaget ganska svagt.