Att personrösta - några tentativa kryssningskriterier och kandidater
Vilka kriterier bör användas för att avgöra var krysset i september ska hamna? Några förslag på kriterier:
1. Vara kompetent och ha hög arbetsförmåga. Någon som inte bara tänker sitta av sin tid i kammaren, eller har två andra heltidsjobb vid sidan om. Någon som är smart.
2. Klara av att ta strid med sitt eget parti, men samtidigt inte isolera sig fullständigt och därmed förlora inflytande. En svår avvägning, där de flesta är snäppet för lojala, medan andra flippar ut och blir vildar.
3. Ha en politisk profil som gör att personen faktiskt tillför något på marginalen.
4. Ha vettiga liberala värderingar. (dvs tycka ungefär som jag :-)
Några kandidater som uppfyller dessa krav:
Kanske finns det fler som passar in? Hursomhelst rekommenderar jag den blandade strategin att rösta på dessa med sannolikheten 1/3.
Reader Comments (10)
Det kan exempelvis noteras att alla de tre personerna du nämner kandiderar på helt olika platser i landet (i tur och ordning som du listar dem Stockholms, Jönköping och Uppsala län). Beroende på i vilken av dina nuvarande bostadsorter (Lund & Stockholm) som du är skriven är det alltså högst en av dem du kan rösta på...
http://www.dn.se/debatt/har-ar-var-politik-for-valets-viktigaste-fraga-jobben-1.1122176
Personligen ser jag en rejäl tradeoff mellan kriterium 1 och kriterium 4. Kompetensen, exv. i betydelsen att ha en någorlunda djup förståelse av hur ekonomin fungerar, är helt klart koncentrerad på högersidan, medan de trevliga liberala värderingarna (map "Utanförskapet", islamofobi, familjepolitik och ett gäng andra nyckelfrågor) för närvarande tycks vara koncentrerade på vänstersidan.
Skulle inte Dr Bergh kunna ge råd om hur man hanterar detta dilemma? Ska man kanske rösta på SD och hoppas att på så vis bidra till en blocköverskridande regering?