Mer om Aftonbladet och tesen om trötthet inför välfärdsstaten
När jag upptäckte felet i Aftonbladets rapportering om välfärdsstatströtthet i Sverige, mailade jag både journalisten Lisa Röstlund och den citerade forskaren Dennis Raphael.
Dennis svarade snabbt att han redan kände till felet, och förtydligade sedan i ytterligare ett mail att han även påpekade felet för Lisa Röstlund (före Aftonbladets publicering). Stödet för välfärdsstaten minskade 1996-2006, inte sedan 2006.
Lisa svarade inte, och har heller inte svarat mig.
Det är mycket i artikeln som ter sig helt bisarrt när man känner till att förändringen alltså skedde 1996-2006, inte sedan 2006. Ett exempel:
Raphael har konstaterat motsvarande politiska och attitydsmässiga utveckling de senaste 20 åren i hemlandet Kanada och sett hur det påverkat: den minsta minskningen [gissningsvis avses ökningen...] av livslängden bland alla OECD-länder och en galopperande ökning av barnadödlighet.Sett till den snabba förändringen i Sverige förespås folkhälsan försämras drastiskt här inom fem år.– Vi kommer att studera folkhälsan i Sverige nu. Det här är inte någon bra utveckling. Vi alla inom forskningsområdet förespråkar jämlikhet inom hälsa och har sett till er som föregångare. Nu undrar många hur ni kan vända er mot just det som gjort er så framgångsrika.
Sedan 2006 har stödet för välfärdsstaten om något ökat, enligt exempelvis Stefan Svallfors.
Noteras kan att Röstlunds artikel har 13 000 delningar på facebook.
Reader Comments