Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Faktor 44: En Lärorik historia om Twitter, nollor och skolmat | Main | Dagens seminarium om invandrare på arbetsmarknaden »
söndag
jun292014

Mitt visbyprogram

Dags att åka till Almedalen igen (enligt den nya principen att jag åker vartannat år).

Schemat:

Tisdag, 0830,  Centerpartiets ekonomiska seminarium, 0830. Sävesalen på Gotlands Museum (Strandg 14). “Centerpartiet diskuterar med ledande experter strukturreformerna som skapar jobb och bättre matchning”

Tisdag 0900, SEBs välfärdsseminarium. St Karins kyrkoruin, Stora Torget 2. Här börjar min del kl 11, vilket gör att jag tyvärr missar Henrik Berggrens, som ska berätta “berättar om de avgörande ögonblicken i välfärdshistorien, dem som har lett oss dit vi är idag.” I mitt pass “tar vi oss an den synbara paradoxen att alltfler upplever att välfärden försämras samtidigt som de som räknar kronor och ören menar att vi aldrig satsat mer på välfärden än nu”

Tisdag 16.00, Almegas seminarium “Almegas seminarium Hur sänker vi trösklarna till jobb? - lönebildningens betydelse för en inkluderande arbetsmarknad” där jag och Agneta Berge kommenterar en rapport av Li Jansson. Almegatältet, Wisby Strand Congress & Event.

Onsdag 12.30, Svenskt Näringsliv, Bolaget, restaurang, Stora Torget 20. hur förbättrar vi matchningen på arbetsmarknaden?

Torsdag, SVT Pers hörna: Vad kan vi lära av historien? “Vad kan vi lära av historien? Kan Lehman Brothers-krisen upprepas? Kan det bli ett nytt världskrig? Har världen förändrats så mycket att historiska erfarenheter inte är så lönsamma längre?”  Jag och Henrik Berggren diskuterar m Per Malm (ser nu att SVT tycks tro att jag är vid Örebro universitet. Nu får jag bannor av Henrik Killander…)

och slutligen…

Fredag, kl 1000. Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3 (tidigare Högskolan) [ur detta tycks vi lära att Högskolan i Visby inte finns längre och gått upp i UU??],

Spelar samhällsvetenskapen någon roll? en veritabel explosion av tyckare och metadebatt:

“Är samhällsvetenskaplig forskning enbart av akademiskt intresse? Hur bör den kommuniceras för att komma till störst nytta? Bör samhällsvetare ta större plats i debatten?”

feat. bl a Anders Sundell, Marika Lindgren-Åsbrink, Ulf Bjereld (!) och många andra.

Sex grejor totalt (om jag inte glömt något, säg gärna till om du misstänker att så är fallet…) och inget där jag riskerar bli upprörd vad jag kan se. Efter fredagens sista övning torde det vara dags för wimbledonsemifinal på Oleary’s (Federer – Nadal kanske?).

I övrigt tages tips på vad jag inte borde missa gärna emot i kommentarsfältet!

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (6)

Går det att ta del av (din del av) SEB-seminariet på nåt sätt utan att kuska ner till Visby?
30 jun | Unregistered CommenterFredrik
Ja, Högskolan på Gotland blev för exakt ett år sedan (1 juli 2013) en del av UU. Detta skall tydligen ge "unika möjligheter" och Visby skall fokusera på Liberal arts-utbildningar. En konspirationsteori är att detta är för att det då blir UU som framöver får lägga ner verksamheten istället för att regeringen skall göra det. Det framgår emellertid inte varför UU:s ledning skulle gå med på ett sådant arrangemang. Kanske för att de sett att andra stora universitet (vilka de ser sig själva vara en del av) också har filial-universitet i tredje världen; Abu Dabhi har oljeshejker och Visby Stockholmsbrats.
1 jul | Unregistered CommenterOlle J.
Fredrik: Jag tror tyvärr inte det.

Olle: Tack för inressanta upplysningar och funderingar!
3 jul | Unregistered Commenterbergh
Även om Andreas' inlägg på SEB:s seminarium itne är tillgängligt kan jag som arrangör intyga att det var spirituellt, stringent, to the point - och dessutom underhållande. Stort tack, Andreas!
Jag skulle gärna vilja se en liten sammanfattning av din vecka i Almedalen. Kom det fram några nya ideér som intresserade dig? bästa seminariet eller andra funderingar!
26 jul | Unregistered CommenterNn
Tack Klas!

Nn - jag började skriva en på vägen hem, sedan tog semestern ett järngrepp om mig... Kanske kommer en återblick lite i efterhand!
8 aug | Unregistered Commenterbergh

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.