Calmfors hos Lejonen
Lars Calmfors har i en SIEPS-rapport utrett hur EU:s stabilitetspakt funkar, sedan Frankrike och Tyskland bröt mot den genom att ha för stora underskott. Den funkar inte så bra längre: Trovärdigheten har tagit stryk. (Nähä!?)
Lång rapport här, kortare sammanfattning av debatten här. Calmfors föreslår att finanspolitiken i framtiden styrs upp av ett ekonomiskt expertråd, och idag ska han förklara för statsvetarna i Uppsala varför detta behövs och varför en sådan lösning inte behöver vara odemokratisk.
Det brukar bli roligt när ekonomer klampar in på statsvetarnas revir (idémässigt och geografiskt).
Seminariet var intressant, och Calmfors idéer togs ganska väl emot, kanske mest välvilligt av Shirin, som dessutom bidrog med intressanta kommentarer kring hur Sverige (till slut) fick en oberoende riksrevision.
I princip kan Calmfors förslag tolkas som en 'commitment-device' för regeringar som vill binda sig i förväg till en viss finanspolitik. Invändningar som restes var inte särskilt chockerande:
- demokrati har ett proceduriellt egenvärde som kan göra det värt att offra viss effektivitet
- varför just finanspolitik?Varför inte ett expertråd inom miljöpolitik eller socialpolitik?
En annan tanke är att Sveriges nya budgetprocess och nominella utgiftstak redan idag ligger ganska nära Calmfors förslag.
Reader Comments (2)
Det gör det. Men det är väl inte nödvändigtvis en premiss i det här sammanhanget att ekonomer är opolitiska experter.
Angående den andra punkten, om expertråd på andra områden, så skulle man väl i princip kunna säga att det redan finns. Dels genom olika myndigheter och statliga forskningsinstitut, dels genom alla utredningar och remissförfarandet och dels genom diverse råd som bistår på olika områden (t.ex. ICES, havsforskningsrådet som bland annat har synpunkter på torskkvoter).