Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Bo Lundgren | Main | Skatt och stöld »
onsdag
sep242008

Fölster, Hermele och ironi i text

Så här går det när man sätter Kenneth Hermele på att recensera en bok av Stefan Fölster: en harang av sarkasmer:
En bra sak med växthuseffekten är att halkolyckorna i Sverige kommer att minska när det blir varmare. Det kan man lära sig av Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, som vill styra miljödebatten åt rätt håll.
Jag tar tillbaks allt jag sagt om att det är svårt att få fram ironi i text. Icke desto mindre tror jag Fölsters bok Farväl till världsundergången - trots underlig titel och baksidestext - förtjänar läsas med ett betydligt mer öppet sinne än vad Hermele gör.

Även Fredrik Sjöberg i Svd tar den enkla vägen genom att påpeka för läsaren att Fölster minsann jobbar för Svenskt Näringsliv:
En annan väg är förstås att arbeta kortare tid ochsöka lyckan med mindre att konsumera för – men det alternativetstämplar Stefan Fölster som omoraliskt. Varför? Jo, hör och häpna, fördå blir det mindre skattepengar till ”dagis, skola, äldreomsorg ocha-kassa”. Man baxnar. Det argumentet kan i alla fall inte jag ta påallvar, inte när avsändaren arbetar för Svenskt Näringsliv.
Återkommer nog när jag själv läst mer i boken - någon var nämligen vänlig nog att ge mig den i förrgår (öl och festligt tilltugg bjöds det också på - men vem ska jag tacka? Prime? CUF? Förlaget? ingen aning.)

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (6)

GP tar en felaktig referens som förevändning för att avfärda hela skiten och istället höja domedagsprofeten Lester Brown till skyarna:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=404&a=446393

Jag misstänker att recensionen också bygger på något slags ironi som går mig förbi, exempelvis i ett citat som detta:

"Om man är bekant med den danske ekonomen Bjørn Lomborg och andra så kallade klimatskeptiker känner man dessutom igen den manipulativa argumentationstekniken, med dess förkärlek för svepande och tendentiösa och inte sällan direkt ohållbara generaliseringar."

Tror det handlar om finn-fem-ironiska-performativa-självmotsägelser, men jag hittar bara tre eller på sin höjd fyra.
24 sep | Unregistered CommenterJohan
Man blir ju lätt förbannad på sådana fasoner. Fredrik Sjöberg, låt mig skratta åt hans intellekt :-)

För menar han verkligen på allvar att påståendet ändrar sanningshalt beroende på vem som uttalar det?
24 sep | Unregistered CommenterTomas
Ett alternativt synsätt är att Fölster med sitt trovärdighetsproblem gör våld på saken genom att överhuvud taget yttra sig i frågan. Som om hans hårda arbete för höjda skatter, rigidare arbetsrätt och färre privatiseringar inte vore nog...

Hur som helst, ser med spänning fram emot Fölsters återupprättandet av Fölsters heder!
24 sep | Unregistered CommenterMartin
Fölster hade en debattartikel i SvD förra året, och han handskades lite sisådär med IPCC. Men det spelar väl inte nödvändigtvis så stor roll för boken.

http://www.katallaxi.se/2007/03/01/missriktad-klimatpolitisering/
24 sep | Unregistered CommenterDennis
Hermeles åsikter verkar kunna snabbspolas förbi utan egentliga kval, men Fredrik Sjöberg har naturligtvis rätt i att det inte är omoraliskt att jobba för sina egna ändamål snarare än andras. Man kan alltid hoppas att han är konsekvent i denna syn.
24 sep | Unregistered CommenterTom
Haha. Du som har en bakgrund i ett ungdomsförbund med alkoholpolicy förstår väl att det inte är vi som bjuder på öl. Prime stod för kalaset den här gången, om vi hittar någon sponsor till nästa gång får vi se, annars kanske vi får leta i våra egna fickor eller dricka vatten =)
24 sep | Unregistered CommenterMagnus

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.