Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Wennemo om socialdemokratins akademikerkomplex | Main | LUs rektors CV nagelfars »
tisdag
nov162010

Kortavgifter

Från 1 augusti  skulle det bli slut på kortavgifter, och det blev det i flera fall. Men att vägra ta kort helt och hållet, går fortfarande bra. Regleringen som skulle gynna konsumenterna har alltså gjort det ännu svårare att betala med kort.

Raynair har dock inte fogat sig i förbudet. Vad ska man göra, ge dem näringsförbud?

Se även VLT.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (11)

Det är givetvis fel att tvinga företag att ta emot kort.

Om Ryanair inte följer lagarna skall dom givetvis böta. 100 spänn per passagerare tjänar dom på kortavgiften nu. Ge dom böter på 200 spänn per passagerare tills dom slutar. :-) Ryanairs fjantiga avgifter har jag inget för. Jag betalar numera alltid med för väskan än för mig. OK att man får betala extra för väskan, det är vettigt. Men att det kostar hälften av hela reskostnaden att ha med sig en väska? Nej, det är bara löjligt.

Vad glad jag skulle bli om Wizzair började flyga mellan Krakow och Skavsta. Dom är mycket bättre.
"Det är givetvis fel att tvinga företag att ta emot kort.

Om Ryanair inte följer lagarna skall dom givetvis böta."


Är det bara jag som finner ovanstående två påståenden inkonsistenta?
16 nov | Unregistered CommenterMarcus
Jag skrev om det här när lagen infördes. Tycker att det stämde ganska bra: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/mats-odells-forbud-baddar-for-bakslag_5073517.svd
16 nov | Unregistered CommenterJohan Folin
"Är det bara jag som finner ovanstående två påståenden inkonsistenta?"

Förmodligen. Att en viss hypotetisk lag inte är försvarlig att införa betyder inte att det är rätt att bryta mot existerande lagar.
"Att en viss hypotetisk lag inte är försvarlig att införa betyder inte att det är rätt att bryta mot existerande lagar. "

ser inte riktigt hur skillnaden mellan att tvinga företag att ta emot kort och tvinga dem att inte få ta ut en avgift för kortköp är moraliskt relevant. i vilket fall ska det bli spännande att se hur Finansinspektionen kommer agera mot Ryanair.
16 nov | Unregistered CommenterMarcus
Det är två skillnader:

1. I det enda fallet lägger företaget på avgifter på priset. Det är ett sätt att dölja slutkostnaden och framstå som billigare än man är. (Notera att det i till exempel Ryanairs fall *enbart* går att betala med kort. Ändå tar dom ut en kortavgift.) I det andra fallet är det en brist på service.

2. I det ena fallet har företaget ett val: Att ha kort utan avgift, eller inte ha kort. I det andra fallet har dom inget val, dom måste ta kort eller sluta ta betalt. Och vem skall omfattas av detta? Mitt företag tar inte kort. Det skulle kosta mig enorma pengar att ta kort, och ingen av mina kunder använder det, dom gör banköverföringar. Så varför skulle jag tvingas ta kort? Eller korvgubben? Kravet är absurt och verklighetsfrånvänt.


Så skillnaden är stor.
Man skall inse att det är ett idiotiskt förbud och att det är ett krav som man inte har någon rätt att ställa och upphäva det. Det är vad man borde göra, men det är väl knappast vad man kommer att göra
17 nov | Unregistered CommenterAndreas
Att framstå som billigare än man är fullt tillåtet i andra sammanhang, precis som det är ok att ha bristande service. Ett korttvång kan anpassas så att det (för närvarande) enbart gäller företag av viss storlek, så att mindre företag undantas. Vi verkar gå mot ett samhälle där man i allt större utsträckning använder kort för transaktioner (http://www.swedishbankers.se/web/bf.nsf/$all/F5B0272CE70AD75CC12577BD0045A908), samtidigt som flera aktörer vill att vi ska skära ner på användandet av kontanter (http://www.dn.se/ekonomi/kontanthanteringen-i-sverige-kostar-for-mycket-1.958738).

Det skulle inte förvåna mig om vi kommer få se en fortsatt utveckling i samma riktning.
17 nov | Unregistered CommenterMarcus
Vad är problemet - företaget kan väl slå ut kortavgifterna på totalpriserna, på samma sätt som man hanterar portokostnader eller kostnader för kontanthantering?
17 nov | Unregistered CommenterLeffe
Visst kan man det, men det höjer priserna för småsaker som godis och glass. Den vettiga regleringen här (som man tydligen måste skriva folk på näsan) är givetvis att se till att banker har vettiga avgiftsmodeller, dvs att man inte tar avgift per köp, utan att man antingen tar procent, eller en fast avgift per år. Eller allra helst inga avgifter alls. Isåfall skulle butiker gladeligen använda kort även för småköp. Hur detta sker bäst, med förbud eller annat, vet jag inte.

Banker vill inte heller hantera kontanter, så det är jävligt konstigt att dom tar så mycket betalt för att man använder kort, både av den som tar betalt och den som betalar. Det kostar till exempel oftast skitmycket att använda ett kort om man så mycket som nyser när man är utomlands. En marknad? Pft.

Ryanair skulle fortfarande ta kortavgifter dock, även om det var gratis för dom. Förmodligen skulle dom höja dom. :-)
Att inte ta ut någon kortavgift alls är nog inte möjligt. Kostnaden läggs i så fall någon annanstans. Problemet ligger väl snarare i att de stora varuhusen, som har störst marginaler, har mycket bättre avtal än små jourbutiker, kiosker, pizzerior och spelbutiker på grund av rejäla skillnader i omsättning.
8 dec | Unregistered CommenterBjörn

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.