Wennemo om socialdemokratins akademikerkomplex
I Fokus finns en av få riktigt intressanta artiklar om socialdemokratin, som faktiskt diskuterar politik, och inte bara person.
Irene Wennemo uttalar sig så här:
Socialdemokratin har akademikerkomplex. Jag blir så trött på allt snack om social rörlighet, för det man menar då är ju klassresor uppåt, aldrig neråt. Hon sammanfattar problemen på ett sätt som vi ska känna igen hos vilken wonk vi än talar med hösten 2010. Felet är att man talar om förnyelse utan att tala om vilka problem det är som politiken ska lösa. Och det vågar man inte tala om eftersom man är fast i falangerna ifrån 90-talet
Reader Comments (8)
Drog slutsatsen att mitt eget parti folkpartiet en gång i tiden var ett parti totalt dominerat av wonks, men som nu styrs av hacks. Och själv är jag nog mest en wonk, även om jag inte är helt borttappad som hack heller.
Om vi i framtiden har truckar som kör sig själva och plockar rätt varor i rätt kvantiteter från hyllorna behövs inga lagerarbetare. Det kommer dock fortfarande att behövas människor som övervakar processen från en datorcentral, reparerar robotarna vid behov samt utför övrigt underhåll. Det kommer kanske att innebära att det behövs högskoleutbildade personer även i fabrikernas verkstäder.
Ditt exempel visar att det kommer att behövas mer utbildning för att hantera exempelvis industrirobotar. Men behöver det vara teoretiskt skolade akademiker?
Akademisk utbildning kan också vara något de hänvisar till för att få högre lön, men egentligen är det irrelevant. Det är i slutändan marknaden som sätter lönen. Den inkomst man får är ju beroende av en mängd faktorer som inte är kopplade till hur många års utbildning någon har. Det kan handla om personliga faktorer, arbetsmiljö, antal utbildningsplatser i förhållande till efterfrågan o s v.
Den omfattande teoretiseringen på allt fler utbildningar är olämplig. I Danmark finns det t ex betydligt fler lärlingsutbildningar och det verkar fungera bra där.
Visst går det att jobba sig upp i vissa branscher och hos vissa (större) arbetsgivare, men knappast överallt. En bra utbildning ska ge överblick och en problemlösningsförmåga som är användbar i många olika sammanhang.