Leder globalisering till institutionell förändring?
Jag har inga data på rubricerad fråga, men när senaste versionen av KOF-institutets globaliseringsindex slog det mig att en intressant datapunkt håller på att bestämmas i detta nu: Libyen var ett av de länder där globaliseringen ökade mest från 2007 till 2008.
Reader Comments (5)
http://vansterekonomi.blogspot.com/2011/03/klent-klos-i-tigerekonomin.html
Tror du kommer finan det intressant.
"Sverige producerade alltså för 200 euro mindre per person år 2010 under Alliansregeringen än år 2006 under S-regeringen."
är inte särskilt intressanta. Ang Sveriges ekonomi: Det är helt rätt att en del av den höga tillväxten just nu, är en ren återhämtning från krisen. Och eftersom det gick ner kraftigt då, går det upp kraftigt nu.
Begreppet tigerekonomi är naturligtvis fjantigt och oklart definierat. Om man dock bedömer fler faktorer än tillväxt från 2006 till 2010 (ex vis statsskuld, budgetsaldo, inflation) stärks bilden av att det går bra för Sverige, Läget på arbetsmarknaden försämrar bilden en smula, men prognoserna ser trots allt ganska bra ut.
En tredje faktor är att detta såklart ingalunda är endast alliansens förtjänst, vi har idag hjälp av strukturreformer som genomfördes på Ingvar Carlssons tid.
http://ideas.repec.org/p/wsr/wpaper/y2010i046.html