Att få en stadsdel att blomstra
Jag har länge förundrats över att det är relativt lite kommers i västra hamnen i Malmö. Efterfrågan finns. Men var är utbudet? En solig dag är glasskön till Bar Italia bisarrt lång. Även på Vespa säljs det lyxglass, liksom på ett nyöppnat ställe vid Scaniaplatsen. Lyxig glass är dyr glass. Detsamma gäller kaffe och läsk. Så varför dyker det inte upp fler och billigare alternativ?
Intressant nog har kommunen tagit på sig rollen att motverka konkurrens som skulle kunna öka utbudet och pressa priserna, allt enligt en informativ artikel i Kvällsposten (som jag fann via vhamnen.com)
Vi har sagt nej till allt för att de [ambulerande glass försäljare] inte ska "plocka godbitarna" från de som har lokaler med höga avgifter, säger Bo Andersson, enhetschef på gatukontoret Malmö.
“Nej till allt”, alltså. Men vad skulle hända om ambulerande glassförsäljning tilläts i västra hamnen (förutom att ett antal ungdomar skulle få sommarjobb)? Visst är det tänkbart att alla som köar till Bar Italia hellre skulle köpa pinnglass för en tia – men i så fall beror detta rimligen på att de föredrar pinnglass framför lyxglass för dubbla priset. Bar Italia skulle då tvingas ersätta lyxglassen med något som bär sig bättre.
Mer troligt är att vissa föredrar billig pinnglass, medan andra föredrar dyr lyxglass, och att båda grupper skulle vinna på ökat utbud och minskade glassköer.
Så tänks det alltså inte på Gatukontoret i Malmö. Istället har den noterade avsaknaden av kommers i västra hamnen nu fått sin förklaring:
Runt 50 kaffevagnar, pölsemän och läskförsäljare har fått nobben de tio år som området har funnits.
Nåväl, det är väl aldrig försent att ändra sig: Allt kommunen behöver göra är ju att låta de som tror sig ha funnit en marknadsnisch testa om verksamheten går runt. Men Bo Andersson tänker inte så heller:
Det vore ju inte juste heller mot dem som fått nej tidigare om vi skulle säga ja till någon nu plötsligt, säger Bo Andersson.
Reader Comments (25)
Du skriver att Jobbskatteavdraget sänkt skatteintäkterna med 80 miljarder och RUT och ROT-avdragen 10 miljarder. Det är fel.
Skatteintäkterna är idag högre - med borgare vid makten, efter fyra Jobbskatteavdrag, med RUT- och ROT-avdrag och en flera år lång global lågkonjunktur - jämfört med 2005-2006 efter 12 år med sossar vid makten, världens högsta skatter, och med en flera år lång global högkonjunktur.
Staten har alltså ökat skatteintäkterna med RUT- och ROT och Jobbskatteavdrag - INTE sänkt skatteintäkterna.
Källa: Ekonomifakta, http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Snabba-fakta/Skatteintakter/
Sommaren är idag regnigare -- med borgare vid makten, efter fyra Jobbskatteavdrag, med RUT- och ROT-avdrag och en flera år lång global lågkonjunktur - jämfört med 2005-2006 efter 12 år med sossar vid makten, världens högsta skatter, och med en flera år lång global högkonjunktur.
Staten har alltså försämrat sommarvädret med RUT- och ROT och Jobbskatteavdrag.
@Per
1. Visst är det ett riktigt jobb att sälja glass.
2. Självklart ska vi inte ha en ekonomi där man "bara stryker varandras skjortor eller skopar upp glass åt varandra". Poängen är att ha en mix av skjortstrykning, pinnglass och annat som svarar mot vad människor faktiskt efterfrågar.
@William: Jo, det tror jag med. Således finns det en fördelningsmässig aspekt här: Det kanske också är de med tjock plånbok som tycker det är fult med ambulerande läsk- och glassförsäljning.
@ordförande svensson Ja självklart har de totala skatteintäkterna ökat. Det hindrar inte att de skulle varit ännu högre utan jobbskatteavdrag. Siffrorna är samma som regeringen använder i budgeten.
hmm... Innebar de siffrorna att du och/eller regering inte tror pa Laffer-kurvan?
Lafferkurvan är tillämpbar på en proportionell skatt, inte på skattesystemet som helhet. Men även om det vore så är det inte på något sätt klarlagt att Sverige skulle vara på "fel" sida puckeln.
Var sker effektiviseringarna idag? Det är ju svårt att effektivisera lösglassförsäljning, kanske robotar i framtiden?
Det funkar även att när kommunen ska sätta eluttag för engångshandel, att sätta dessa '1000kr bort, även sätta hinder som gatsten, buskar o andra fiffiga saker.
Vilken politiker o tjänsteman skulle inte vilja sitta under 'lummiga buskar' o 'sappa' lite vin.
Kommer billig glass o dricka, kommer 'ungdomarna', o barnfamiljerna o då går det inte att sitta o 'slösappa'.
Området 'förfulas'!!
Ja buskarna naturligtvis ditsatta med skattemedel som även kommer från folk, boendes 'utsocknes' och som aldrig kan utnyttja . . kommunens 'utvecklingen'.
Andras pengar.
En libertariansk advokatbyrå lämnade in en stämningsansökan vilket fick lagstiftarna att tänka om.
De boende i västra hamnen vill inte ha folk som efterfrågar billig glass, varmkorv och spontanbad från strandkanten i sitt bostadsområde. Har man betalt dyrt för sin bostadsrätt, så inte fan skall Nisse från Holma kunna komma dit och glassa.
Om de skulle bidra till en kraftig minskning av antalet flanörer, skulle de ju också minska sina möjligheter att göra vinst, så det alternativet ter sig osannolikt.
Jag tar chansen och låta lite marxistisk när jag kastar fram hypotesen att detta snarare handlar om en klasskonflikt, där den styrande eliten vill ha vackra promenadstråk utan krims-krams-försäljare och krims-krams-köpare (jfr riff-raff hypotesen av Hans ovan).
http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1522336/Hamnen-folklig-bakom-fasaden.html