Regeringen om arbetslöshetens fördelning
Här är officiella bilder från ett av Anders Borgs framträdande nyligen. Intressant nog framgår arbetslöshetens ojämna fördelning tydligt:
Till viss del kan detta nog bero på att regeringen vill kunna förklara fenomenet sammansättningseffekter: Får vi av olika (mer eller mindre exogena) skäl fler unga, utrikesfödda och äldre, kommer statistiken att se lite sämre ut utan att det nödvändigtvis beror på att jobbpolitiken misslyckats.
Men när statistiken redovisas på detta sätt är det svårt att undvika frågan om varför främst unga och utlandsfödda klarar sig så dåligt. På nästkommande bilder listas regeringens syn, under två rubriker: “Dåligt rustade för arbetslivet” samt “Höga trösklar in på arbetsmarknaden”
– Brister i utbildningssystemet
– Avsaknad av arbetslivserfarenhet
– Begränsad tillgång till informella nätverk
– Otillräckliga språkkunskaper
– Lång tid i arbetslöshet kan i sig medföra att man förlorar kunskap
– Strukturomvandling gör att viss branschspecifik kunskap inte längre efterfrågas– Lagar, skatter och avtal ger höga kostnader för att anställa
– Sammanpressad lönestruktur med höga ingångslöner
– Höga marginaleffekter till följd av höga skatter i de lägre inkomstskikten i kombination med bidragssystem som låser fast människor i utanförskap
– Anställningsskydd kan minska inflödet till arbetslöshet men kan även förlänga tiden i arbetslöshet
Det är en hyfsat allsidig och fullt rimlig analys, som lägger ribban tillräckligt högt för att det ska vara intressant att se vilka förslag som kommer framöver. Det är uppenbart att regeringen hoppas mycket på att parterna själva ska ordna det mesta. Lite för mycket kanske?
Reader Comments (4)
Nåväl, ska bli intressant att se vad lärlingskontrakten innebär - utredning klar i höst, sägs det:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/borg-kritiserar-egna-politiken_6932643.svd
Jag tycker det är lite missvisande att kalla individer i den gruppen "arbetslösa" för deras största brist är inte att de inte har ett jobb. Att bara ha grundskola år 2012 är en ganska säker biljett till ett liv som permanent underklass.
Vidare bör noteras att många i den här gruppen går i gymnasiet eller högskolan och söker jobb. Och självklart, har man bara grundskola är utbildningsbrist en rimlig diagnos..