Världsförbättrare, kommersialism och signalering
Bild från Caribou Coffee:
Funderingar med anledning av bilden:
1. Världsförbättrare är en stor och växande marknad.
2. Världsförbättrare vill visa att de är världsförbättrare.
3. Företag som vill tjäna pengar på 1 & 2 ovan beter sig intressant… De gör rimligen vad de tror att världsförbättrare tror förbättrar världen.
4. Saker som förmodligen är bra: De informerar om var produkterna kommer ifrån, vad de innehåller, håller nere diverse tillsatsämnen, erbjuder guava-baserad läskedryck som veganskt alternativ till coca cola (Är inte coca cola vegansk?)
5. Saker som kanske inte är lika bra: Erbjuder en massa krimskram som på ett cargo cult-liknande manér ska efterlikna det världsförbättrande och miljövänliga (genom att vara i trä, ofärgat linne och kartong) men som ändå skulle kunna beskrivas som socialt kostsam signalering
(Jag begrep exempelvis inte vad det är som säljs på bilden. Av förpackningens baksida framgår att man ska bära dessa runt handleden och på så sätt rädda både världen och händerna.)
6. Icke desto mindre: Att världsförbättrare vill signalera är väl inte konstigare än slipsar, varumärken och subtila klädkoder. Signaler uppstår för att 'talk is cheap': alla kan säga att de vill förbättra miljön, men en handling är en mycket trovärdigare signal. Företag hakar på världsförbättrartrenden för att de inte vill missa tåget och de har förmodligen inga starka aversioner mot att förbättra världen (jfr CSR).
Således: Jag är försiktigt positiv till caribou coffee, som serverar kaffe från Rainforest alliance, snarare än Fairtrade. Men något wristband blir det inte.
Jag måste vara gravt jetlaggad. Prylen är naturligtvis en kaffemuggsgördel som ska göra att man inte bränner sig, vilket snälla vänner lite fint uppmärksammat mig på.
Reader Comments (4)
I alla fall, din text (rolig och intressant som vanligt) fick mig också att tänka på denna text som jag läste för inte så länge sedan; http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17027990
Ett belysande utdrag:
"For instance, if a plastic bag is used just once, then a paper bag must be used three times to compensate for the larger amount of carbon used in manufacturing and transporting it, a plastic "bag for life" must be used four times, and a cotton bag must be used 131 times."