Är skatteintäkterna högre nu än 2006?
Jag fick en läsarfråga om påståendet att skatteintäkterna är högre idag än 2006 trots skattesänkningar. Referensen var till detta inlägg på politikfakta.se, och påståendet dyker upp då och då från alliansens politiker.
Påståendet stämmer endast för de nominella skatteintäkterna, vilket inte säger mycket. Korrigeras för inflation ligger de still. Korrigeras för befolkningstillväxt har de fallit en smula. Däremot har de reala skatteintäkterna per capita inte fallit lika mycket som skattekvoten har fallit (från ungefär 48 till 44 procent av BNP).
I mina ögon är det helt oseriöst att prata om hur skatteintäkterna utvecklats nominellt. Alliansens företrädare borde stå för de skattesänkningar som genomförts.
Reader Comments (12)
Jag tror dock att de flesta är mer intresserade av totala utgifter för skolan (realt per elev), även om regeringen bara bestämmer över statliga extrapengar.
Realt per elev är inte informativt då reallöner och reala lokalkostnader ökar med tillväxten. Att behålla samma lokal som tidigare och att behålla samma lärare med samma relativlön blir alltså allt dyrare, realt sätt.
Själv tycker jag det hade varit (än mer) intressant med en liknande jämförelse av skatteintäkter som sträcker sig längre bakåt i tiden - tex till 1990 och därmed över flera regeringsperioder och konjunktursvängningar.
Om de reala skatteintäkterna minskat med mindre än skattekvoten borde det ju innebära att det finns åtminstone en liten invers relation dessa emellen. Vad detta beror på torde ju vara ökade arbetstillfällen.
Att säga att det finns en totalt invers relation mellan skattekvoten och skatteintäkterna låter inte rimligt, men även om det bara finns en liten del (upp till en viss nivå) så borde det ju ändå innebära, allt annat lika, att sänkt skattekvot har en (indirekt) positiv effekt på skatteintäkterna.
Om det finns något, vad är motargumentet?
Detta kan bero på ökad produktivitet eller ökad sysselsättning eller båda i kombination, och båda dessa kan i sin tur vara dynamiska effekter orsakade av sänkta skattesatser, men sannolikt mer en effekt av den tekniska utvecklingen (som förvisso kan bero på skatter men knappast i detta korta tidsperspektiv).
Kruxet är att man då städar bort tillväxten helt och hållet. Även om det mesta av denna äts upp av lärarlöner och lokalkostnader, är det inte självklart att man vill göra detta.
Jag gissar att skatteintäkterna per heltidsanställd har gått ner ganska mycket, eftersom antalet anställda ökat.
Ett annat intressant mått skulle vara skatteintäkter per vuxen.