Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Mer socialdemokratisk eftervalsdebatt | Main | Borg på nationalekonomiska föreningen »
tisdag
okt172006

Seminarium om Sverigedemokraternas framgångar

Om jag hade varit i Skåne, skulle jag gått på detta:


Eftervalsdebatt om Sverigedemokraternas frammarsch.

Den 24 oktober anordnar Timbro Syd tillsammans med Utrikespolitiska föreningen på Malmö högskola en debatt om Sverigedemokraternas frammarsch i det senaste valet. Varför fick de så mycket utrymme just i Skåne? Kan vi skylla på de etablerade politiska partierna? Är det en fråga om jobben? Och vem tar ansvaret för att vi får ett mer öppet och tolerant samhälle?

Vi har bland annat bjudit in Heidi Avellan politisk redaktör på Sydsvenskan, Mats Persson, doktorand på Ekonom i- högskolan i Lund som har skrivit rapporten "Vägval Invandring", Peter Hervi k, Fil. dr Antropologi, Malmö Högskola, Rasmus Rossi, Blatteförmedlingen och Anders Magnhagen, ombudsman på LO Skåne för att i en paneldebatt diskutera detta aktuella ämne. Moderator är Maria Ludvigsson, Sydsvenska Industri- och Handelskammare, tidigare frilansskribent.

DATUM : tisdagen den 24 oktober

TID : 18.00-20.00

PLATS : Gäddan, sal 124, Citadellsvägen 7,Malmö

ANMÄLAN : till emilie.eriksson@timbro.se

F ri entré . V in och tilltugg serveras .

Välkomna!

Yasemin Arhan och Emilie Eriksson

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (17)

Får alla komma dit och lägga fram sin syn förrutom SD själva? Verkar konstigt tycker jag.
17 okt | Unregistered CommenterErik
Jag ska dit. Jag ska också lyssna på din föreläsning på Mikro A på torsdag. Ska bli intressant
17 okt | Unregistered CommenterJohan Folin
Alla dessa argument för att även grupperingar/partier som SD ska få släppas in i det offentliga rummet. Kan någon ge mig ett motargument som bara tar kol på de små argument som ploppar upp i mitt huvud?
18 okt | Unregistered CommenterMaria
Man må da bare håbe at Diskussionen kommer til at handle om sygdommen fremfor symptomet!
Hvad er det der er svært at forstå? Siger masseindvandring det politisk korrekte etablissment noget?

Kenneth fra Malmö
18 okt | Unregistered CommenterKenneth
Det är helt OK att diskriminera SD, men i så fall bör man också diskrimimera vänsterpartiet med sina kontakter till AFA. AFA:s egna domstolar är brutala brott mot grundlagen, men ack det är ju atkivistvänstern serru.
Debatter om SD fast man inte ens vågar bjuda in dem?

Ja jösses....
19 okt | Unregistered CommenterTina
Lustigt med alla dessa "debatter" om SD där SD själva inte blir inbjudna.....
19 okt | Unregistered CommenterPatrik
Men för i helvete!

En debatt om SD utan SD ? LOL!

seriöst, ta och kamma er för fan.
19 okt | Unregistered CommenterErik
"Alla pratar om sverigedemokraterna, men ingen har hört en sverigedemokrat prata". Det är skrattretande att se vilken beröringsångest som har utvecklats i Sverige beträffande sverigedemokrater.

Jag anser att man saknar personlig resning om man pratar "skit" om någon som inte är närvarande.
Skärp dig/er för fan. Ska ni stå där och mata fram ert hat mot SD utan att ens bjuda in dem? Fega kräk är vad ni är som inte ens kan ta en debatt och belysa hur det är för en vanlig svensk i dessa invandrartäta städerna som har röstat på SD.
19 okt | Unregistered CommenterMartin
Det här är kanske inte rätt ställe att skriva det här på men eftersom jag kommenterade tidigare att jag skulle lyssna på dig på nationalekonomiska institutionen så tar jag det ändå. Vi är väldigt snåla med applåder på kursen. Jag och en kursare försökte komma på om vi hade applåderat någon föreläsare tidigare. Det kunde vi inte. Vi applåderar inte heller när vi håller presentationer på seminarierna.
Med andra ord: fett med cred, du är den enda föreläsare som fått applåder på NEK 1-20 hittills den här terminen.
20 okt | Unregistered CommenterJohan Folin
1. det är inte min idé att ha debatt utan SD, det var bara ett tips till folk som har möjlighet att gå. Om SD bör bjudas in eller ej, beror väl på vilken typ av debatt man vill ha.

Johan - det var skojigt att höra! (jag tror dock att det blir fler applåder framöver på kursen)

21 okt | Registered Commenterbergh
Kan börja med att säga att debatten var lyckad och väldigt intressant!Den haltade dock av att diskussionen aldrig riktigt hettade till, det saknades krydda. Det var också vid ett par tillfällen en ideologisk pajkastning mellan LO och ekonomiforskaren om LAS, vilket tog fokus från debatten. Det viktiga är dock att det diskuterades i en miljö där SD inte var med och målade världen i svart och vit.

Sen kan jag passa på att säga att det var ingen debatt som gick ut på att "snacka skit" om SD. Det var ett forum där olika åsikter fördes fram om backgrunden till populistiska och rasistiska partiers framgångar, som SD, och hur man eventuellt bör bemöta dem. Där var många intressanta synvinklar både från en journalist, forskare, fack, näringsliv och en väldigt engagerad publik (ca 100 personer). Jag vet inte vilken sandlåda några av människorna bakom kommentarerna på denna blogg kommer ifrån, men föreningarna bakom debatten ikväll hade både kammat sig och försäkrat att ingen snackade skit om någon.24 okt | Unregistered CommenterFred
Bergh betraktar debatten i efterhand och skriver att ingen pratade "skit" om SD, som inte var inbjudet. Han styrker det med att debatten var kammad och handlade om "backgrunden till populistiska och rasistiska partiers framgångar, som SD". Vilket sjävmål! Så att kalla SD för rasistiskt är inte att prata"skit"?

Visa nu lite personlig resning och bjud in SD till debatt så att de får försvara sig
Fred, tack för rapporten från debatten! Jag var ju inte där, men jag kan absolut se hur LAS och arbetsmarknaden kommer upp under en sådan debatt.

Hans, din kommentar förefaller riktad till Fred, inte till mig.
27 okt | Unregistered Commenterbergh
Ekonomiforskaren Mats Persson är för övrigt vice ordförande i Luf.

Det var intressant att höra att han var kritisk mot Las, han tillhör nämligen klart vänsterfalangen inom Luf (och därmed folkpartiet).

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.