Det alternativa Årets Lobbyist-Priset instiftas härmed
![Date Date](/universal/images/transparent.png)
![Category Category](/universal/images/transparent.png)
I år blev årets lobbyist Almega som oganiserar tjänsteföretag. Motiveringen:
” Almega har i flera år drivit frågan om skattereduktion för hushållstjänster. De har både gjort det på egen hand och i oförväntade allianser, som till exempel i utspel med HSB. Med den nya regeringens löften om att införa skattereduktionen ser de ut att gå i mål under nästa år.”
"i flera år" alltså. Denna fråga har varit het i den svenska debatten i 12 år sedan ekonomen och moderaten Anne-Marie Pålsson bevistade socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby 1994. NB: 12 år med socialdemokratisk regering.
Det är ingen vild gissning att de borgerliga skulle genomfört detta ganska oavsett vad Almega gjort de senaste åren.
Årets lobbyist borde väl rimligen bli någon som får igenom något som sannolikt inte skulle genomförts ändå?
Det blir förvisso en litet metodproblem, men jag sticker ändå ut hakan och utfäster ett eget, alternativt lobbyist-pris: Den som lobbar fram införandet av marknadshyror i Sverige, kommer jag att bjuda på en mixed grill. Inklusive rolig fruktdryck.
Nominerade (av mig) hittills:
Professor Ståhl (<- saknar hemsida!?)
Diplomat PR (<- uppmanas härmed ta tag i saken)
Reader Comments (11)
"för att på ett långsiktigt sätt ha lindat Sveriges största parti runt sitt lillfinger med ömsom ekonomiska medel, ömsom hot, tills organisationen (LO) fritt kan sätta den politiska dagordningen."
:Leif
http://www.ne.su.se/ed/pdf/33-2-rabs.pdf
http://www.ne.su.se/ed/pdf/29-2-ra.pdf
samt
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=466629&previousRenderType=1
(till leif och gummo: jag ska se vad jag kan göra.)
De fattiga finns inte i de attraktiva områdena. Resultatet blir troligen att hushåll med inkomst något under genomsnittet delvis ersättas av hushåll med inkomst något över genomsnittet.
Brist på pengar begränsar alltid handlingsfriheten. Frågan är om detta ska angripas genom att förändra inkomstfördelningen, genom särskilda bidrag eller genom prisreglering.
Det är ett skämt att acceptera stora inkomstskillnader men ha regler som gör att några fattiga stackare kan bo i de finare kvarteren. Det finns inte heller något som visar att hyresregleringen haft några positiva samhälliga effekter av betydelse. Hyresregleringen fungerar mer som ett lotteri där några få kan vinna en miljonvinst.
Jag kan nog bara tänka mig ett fåtal grupper som tjänar väldigt mycket på dagens system: politiker. De har ofta väldigt goda kontakter och nätverk, men kanske inte alltid så mycket mer pengar än medelsvensson.
Ett av de största problemen med hyrestaken är att de som p r i o r i t e r a r att bo i innestaden inte kan det (exempelvis studenter). Det finns många "fattiga" som tycker det är värt att lägga 60% av inkomsten på boende etc.
Hursomhelst, en ny SOU som tittar på olika övergångslösningar är väl inte för mycket begärt?