Policy-making Swedish style
Pappret som förevisades för statsvetarna i Karlstad har reviderats och uppgraderats till working-paper. Kommentarer välkomna!
Vi diskuterar hur den politiska enigheten kring de omfattande svenska reformerna på 80-och 90-talet ska förklaras. (För att kunna göra detta, slår vi först fast att reformerna var omfattande och genomfördes i politisk enighet).
Vår förklaring är intressant nog väldigt lik den som föreslogs av Anton (1969), när han beskrev det svenska sättet att göra politik: rationalism, framförhållning, offentliga utredningar och konsensus.
Anton torde f ö vara en central referens för alla som vill förstå det svenska sättet att göra politik - men pass på: för att få tag i denna artikel, kan du bli tvungen att fysiskt gå till biblioteket.
Anton, T.J. (1969). “Policy-making and political culture in Sweden”, Scandinavian Political Studies 4: 88-102
Reader Comments (5)
För det första: det svenska utredningsväsendet är oerhört centraliserat. Här i Storbritannien, däremot, är gränssnittet mellan politik och samhällsvetenskap mycket mer mångfacetterat: här finns en myriad av tankesmedjor, NGOs och ministerier som lämnar bidrag till samhällsdebatten. En aspekt av detta är väl att de brittiska tankesmedjorna är mer nogräknade än de svenska när det gäller vem man släpper fram. I Sverige får man ofta intrycket att partimedlemskap och bekantskapskrets väger tyngre än formella meriter.
För det andra: de som var med förr brukar påstå att kvalitén på svenska utredningar sjunkit avsevärt sedan folkhemstiden. Därmed torde den framgångsrika modell ni beskriver i artikeln vara hotad.
- Jag vet inte om ni tar upp det, ibland talas det om vikten av remissförfarandet i utredningsprocessen (som är betydligt mer omfattande i sverige än de flesta andra länder) för effektiv förändring. Genom att berörda myndigheter redan i utredningsförfarandet är med och tycker, funderar och förstår innehållet i politiken blir de bättre / effektivare på att genomföra förändringar (oavsett om de påverkat utredningen som sådan)
- Blyth, som ni ju citerar, har ju även skrivit en (bra) artikel om just det svenska fallet som ni borde förhålla er till. (Blyth, Mark "The Transformation of the Swedish Model: Economic Ideas, Distributional Conflict, and Institutional Change" )
- Boreus (1997) saknas i referenslistan.
Har själv studerat en hel del dåliga utredningar från folkhemstiden, så känner själv inte igen det upprepade mantrat om att kvaliteten har sjunkit.Respekten för utredningsväsendet tycks dock klart ha sjunkit (som för de flesta vetenskapsauktoriteter och den allmänna tron på politikens möjligheter).
/ Petter
God jul!