Äganderätten - var finns den?
Har nyligen bevistat detta Ratioseminarium om äganderätten i olika länders konstitution, och detta Timbroseminarium om intellektuella äganderätter.
Jurister (på Ratioseminariet var talaren Anders Fogelklou en av många sådana) verkar ofta utgå från naturrätten, tanken att äganderätten finns av sig själv och ska kodifieras i precisa lagtexter.
De flesta länder har så fall ha misslyckats med denna kodifiering: Människor skyddas mot expropriering - utom när det krävs för det allmännas bästa. Dylika gummiformuleringar dyker upp nästan överallt. Inte heller har något land tydligt begränsat statens beskattningsrätt, vilket tydligen ska ses som en inskränkning av äganderätten.
Jag blir allt mer skeptisk mot naturrätten. Visst, staten exproprierar och tar ut skatt, men den straffar också tjuvar och avtalsbrytare. En stat som gör det senare utan att göra det förstnämnda kan förmodligen inte finnas.
Däremot kan de äganderätter staten upprätthåller med sitt våldsmonopol se ut på olika sätt - vilket leder till nästa seminarium.
Nicklas Lundblad visade på Timbroseminariet att intellektuella äganderätter idag är lustigt utformade: Den som kommer på popmusik får sitt verk skyddat under längre tid och i fler länder, än den som kommer på ett läkemedelsrecept. Naturligtvis kommer en sådan skevhet att speglas i samhällets resursallokering, och enligt Nicklas är det inte uppenbart att staten på detta sätt bör stödja Britney Spears.
Således: Äganderätter har inte bara funktionen att minska konflikter om vem som har rätt till existerande fysiska ting, de ska också skapa incitament för människor att producera nya ting och idéer.
Dra resonemanget ännu längre och äganderätten blir den centrala institutionen för att åstadkomma en effektiv resursanvändning i samhället. Som DeSoto visat kan bristen på privata äganderätter bidra till ihållande fattigdom: När det är oklart vem som äger vad, blir mindre mark odlad och färre brunnar blir borrade.
Men alltför starka privata äganderätter är knappast heller effektivt: Ska en enskild kolonilottsägare kunna förhindra öresundsbron? Ska Sony hindra mig att lägga över min egen CD på min egen mp3-spelare? Ska staten straffa satiriska verk och så kallad Fan-fiction (varning: pdflänk till mustig 20poängsuppsats) för att de ligger för nära originalverken?
Slutsats: Vilka äganderätter som är önskvärda måste tillåtas bero både på konsekvenserna av olika arrangemang, och på de faktiska möjligheterna att konstruera en statsmakt som upprätthåller just dessa äganderätter. (Så självklart detta låter. Har jag möjligen missat någon fiffighet i den naturrättsliga argumentationen?)
Reader Comments (6)
Senast jag diskuterade äganderätt var det med en man som hävdade att äganderätten var viktigare än demokratin.
Sedan tror jag att man måste skilja på äganderätten i sig och de områden som den ska appliceras på. Dina frågor om vad som ska vara tillåtet handlar i grunden om olika saker. Det är en sak om man ska kunna hindra Öresundsbron, men frågan om idéer ska kunna ägas är en annan. Och det finns "naturrättare" som anser att patent, copyright och liknande inte ska existera ur ett rättighetsperspektiv.