Vilka lärdomar drar vi av Tjernobyl-olyckan?
Det har varit mycket rapportering kring Tjernobyl-olyckan som inträffade för ganska exakt 20 år sedan. "En katastrof som borde ha fått världen att vända om från sin tilltro till kärnkraftens möjligheter" enligt Läntidningen Östersund.
I nyhetsrapporteringen talas om kärnkraftsolyckan och kärnkraftens risker, som om reaktorn stod och puttrade som vanligt, för att en dag plötsligt löpa amok och explodera.
Så var det inte. Olyckan orsakades av ett experiment: Man skulle stänga av reaktorn för att se om vattenpumparna kunde drivas av den energi som alstrades när turbinen snurrade av bara farten. Experimentet krävde att samtliga säkerhets- och backup-system stängdes av. På grund av tidspress gavs order om att påskynda proceduren. Folk lydde, trots att experimentet var regelvidrigt.
[Ursprunglig källa är faktiskt mina fysiklektioner på gymnasiet, nu verifierade med detta utdrag ur boken Nuclear Renewal av Richard Rhodes]
Visst kan man fortfarande dra slutsatsen att kärnkraften är alltför riskabel som energikälla. Men Tjernobyl-olyckan skulle knappast ha inträffat utan en mycket speciell arbetsplatskultur som tillät och möjliggjorde experiment av ovan beskrivet slag.
Reader Comments (2)
Dessutom finns avgörande tekniska skillnader mellan de ryska och de västerlänska kärnkraftverkens teknik, vilket någon skrivkunnig ingenjör säkerligen kan beskriva bättre än jag..
//a