Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« LNB-krönika om finansdepartementet och socialdepartementet | Main | Ett skäl att INTE ta debatter mot Sverigedemokraterna »
torsdag
sep142006

Ett skäl att rösta borgerligt

Klippte mig idag. Frisören, en kvinna från Iran, dröjde ungefär 2 sekunder innan hon frågade hur jag skulle rösta. Efter ytterligare några minuter har hon berättat hur hon bor med sin mor, som är sjuk, 70 år gammal och försörjs helt av dotterns frisörsalong. Efter 4 års utredande med 2 överklagande tycker svenska myndigheter fortfarande att modern ska flytta tillbaka till Iran.

Det påminner mig om en fråga jag fick nyligen: Om jag fick välja ett enda skäl att rösta borgerligt på söndag, vilket är det bästa?

Mitt svar blir att det har med flykting- och invandrarpolitiken att göra. Men jag har aldrig lyckats formulera det lika bra som Paula Röttorp i fp:s partistyrelse. På NuBBS (det liberala intranätet, öppet för alla) fann jag följande formulering i hennes presentation. Den bör läsas några gånger, ty det som låter som floskler är i själva verket en skarp juridisk analys av exakt vad som är fel i dagens system.

Det går bara att skämmas över den migrationspolitik som förs i Sverige idag. När det enda skäl som finns att åberopa för att få stanna i Sverige är rädsla och lidande förstärks bara rädsla och lidande hos de asylsökande.

Om det istället fanns en möjlighet att stanna för att arbeta, utvecklas och frivilligt integrera sig, då kommer nog fler att göra just det. Om inte alla ska in under den snäva porten flyktinginvandring blir det lättare för de som har flyktingskäl att få sin sak prövad i rimlig tid och på rimliga villkor.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (13)

Underbetalda barnflickor
Jag drodde den där Fredrup Scheissfeldt var en Duktig Skolpojkstyp, som bara hamnat snett. Skulle ha suttit bakom ett skrivbord på nåt hög och ärligt förtjänat välbetalt tjänstemannajobb i staten eller industrin.

Icke så!

Dessa underbetalda barnflickor.

Alltså när miljonärer gnider på öret ungefär som Joakim von Anka, då är det SMÅAKTIGHET.

///

puas i sändningen: Högkvalitets Hårdporr!

///

När man snålar på LÖN till tjänstepersonal, då är det TARVLIGHET.

När man dessutom är ledande politiker och står i offentlig blysning, då är det ODUGLIGHET; småaktigheten och tarvligheten har vuxit sig så stark att den rentav undantränger den mest självklara självbevarelsedrift. Omdömeslöst är bara förnamnet!

Och värre är det!

Göran Persson flänger runt på torgmöten. Gammaldags och primitivt. Han är ingen stjärna. Han gör sina dumheter. Men han har ändå ett mått av sunt praktiskt omdöme - och framför allt har han starka nerver. Han är stabil. Han är inte FEG.

Det är däremot Fredrup Scheissfeldt! Han gömmer sig undan, han! Varför? Därför att han är skraj. FEG!

Asså denna kombination av feghet och illasinnad tarvlighet. Och DEN osnutna skitsnoppen ska föreställa Vår Nye Store ARBETARLEDARE!!?!? - Äh kyss mig baklänges! Man vill bara kräkas åt han.

Observera sedan Alliansens vidriga taktiska upplägg, som ju just denna SKITSNOPP orkestrerat: att hetsa arbetarna mot de arbetlsösa, de sjuka och de fattiga. De näst sämst ställda mot dem som är värst däran.

Vad han hoppas på är förstås att Kretina Tjatterströms och andras konsekvent genomförda folkfördumningskampanj - medias nya huvudfunktion i samhället! - som pågått i flera år nu med snusk och slask och flams och svagsint pladdrande "lyssnarkontakter" etc ska ha gett resultat. Att folket ska vara helt bedövat. Att arbetarna inte ska ha klart för sig att det är ur DERAS led de allra sämst ställda "rekryteras".

Alliansen tjafsar om jobben, jaha? Det har borgarna gjort i VARENDA JÄVLA VALRÖRELSE SEN FJORTONHUNDRATALET OCH DET HAR ALLTID BLIVIT TVÄRTOM.

Nu vet vi vilket kräk Löjje Lassenburgk är, och vem är förvånad. Men Smutsfält är fanimej HUNDRA resor värre.

DET ÄR NU HÖG TID ATT VÄLJARNA FÅR KLART FÖR SIG VILKEN JÄVLA SKITSNOPP VI RISKERAR ATT FÅ SE SOM VÅR NÄSTA STATSMINISTER.


posted by Kraxpelax # 10:17 PM 0 comments

Två ögonblick i Stockholm
Stadens tysta gator avvaktar kvällens regn
Ett rop av förvåning hördes på avstånd
Någonstans är precis överallt
Men bara just här tittar ensamhet ut genom fönstret

+

Vad betyder sensommarens alla nätstängsel för vår frihet
Vid en främmande infart står en tyst kiosk ännu kvar sen barndomen
Ingen betänker den spridda stadgrönskans alldaglighet
Korthugget meddelar gråsparvarna senaste väderleksrapporten varandra


posted by Kraxpelax # 9:21 PM 0 comments

Valet och de psykiskt sjuka
Man kan inte ha psykon på arbetsplatser. Det är inte bara obehagligt, det är ibland direkt farligt.

Det gäller gatan också.

På senare tid har vi haft en lång rad vansinnesdåd.

Vad gör borgarsvinen?

SNOR SJUKPENSIONERNA AV DEM.

Och detta med folkets gillande!!

Först sjukpension. Detvar det villkor som gällde. Efter detta inrättade man sig. Sedan - nähä, det blev visst för dyrt. Skatt är stöld, tycker miljonärerna. Ja, räkna ut resten själva.

Har ni tänkt på alla bränder på sistone? Vi har en pyromanepidemi. Makthavarna "mörkar" omfattningen.

Den som påtalar missförhållandena beskylls regelmässigt för dessas existens. Men skyll inte påmig! Jag är verbalt aggressiv - men fysiskt är jag hur fredlig som helst och kommer aldrig att bli våldsam. DEN triumfen ska de djävla asen inte få. Då dör jag hellre.

Och dendär fjanten Löijanbock kan bara skära pitten av sig, stoppa upp i bajshålet och dra åt helvete. Den han har stått och fjantat sej som Den Stora Allvarsmannen Med Ordning Och Reda I Skolan! - Och vad faen gör hans djävla skurkparti?? Fjantar sig som busiga femtonåringar som nyss fått komputter av sin rika pappa. Oh Löijan själv hade ingen aaaaaaaning. Jaså inte det? Då är han bara inkompetent. Djävla frimicklare! Berg stigen, djup sjunk ner, det är parollen för dagen. Att människors psykiska välbefinnande beror på den total belastning de utsätts för, det har de ingen aaaaaaaaning om heller. gAlningar! de ska befrias från sitt utanörskap och integreras i arbetslivet, halleluja; vad gör man inte för att sänka skatten för sig själv?

Det är "Alliansen" det. Bortskämda snorgärsar som levt hela sitt liv i Politikerbråjjlersarnas överbeskyddade verkstad där man gör karriär på att yra i nattmössan.

Sådan är Grisborgerligheten. Sådan är den nya politiskt-mediala överklassen, fy fan jag SPYR!

Vill ni ha CANNIBAL HOLOCAUST FEROX efter valet?

Rösta på Fredrup Scheissfeldt, Mårran Elaksson, Löjan Lassebock, Judas Drägglund. Loppan Pärson och Lusen bÖgero.

Skatt är ju stöld som bekant.


posted by Kraxpelax # 6:45 PM 0 comments

KARL ASPLUND
JAPANSKT KLOCKSPEL

Klockspelsklangen av målat glas
från Nippons leksaksrike
klingar ej mer i trädgårdsdörren.
– Dagen är tyst, och inga vindar fläkta.
Vart gick min sorg?
Somnade den som vinden
på långa vägar utan mål?
– Luften är kvav, och inga vindar fläkta.

Du var mitt liv.
Du fyllde min dag med klockspelsklang.
Du finns ej längre för mig.
– Dagen är tyst, och inga vindar fläkta.
Någon är död.
Är det du? Är det jag?
Jag sörjer ej och vrider ej mina händer.
– Luften är kvav, och inga vindar fläkta.


posted by Kraxpelax # 3:51 PM 0 comments
Här får man faktiskt berömma alliansen. Internationellt sett är det alltid högeralternativen som står för den mest inhumana invandrarpolitiken, men inte i Sverige. Åtminstone inte ännu.

Å andra sidan grundar sig vänsterns eventuella tvivel inför invandring inte i rasism, vilket den brukar göra för högern, utan i en rädsla för lönedumpning och social misär.
15 sep | Unregistered CommenterJoachim
Hur är det Bergh, vill folkpartibruden språktesta den 70-åriga kärringen?
15 sep | Unregistered CommenterHans
För övrigt handlar den osunda flyktingpolitiken nog inte så lite om s osunda förhållande till LO. Att kalla det för "vänsterns" politik som någon kommentar gör är okunnigt i sin generalisering - det är inte bara borgerligheten som bedriver en integrationspolitik i opposition med sossarna. Någon enhetlig borgerlig integrationspolitik har jag dessutom svårt att se öht.

Jag skulle vilja säga: Integrationspoltiken är ett skäl att rösta på mp...
15 sep | Unregistered CommenterMarcus
Hans, för medborgarskap vill de säkert språktesta henne. Men som jag förstod det, var hennes huvudbry att alls få stanna i Sverige.

Vidare: Visst är detta inte en fråga om rasism. Och visst är mp betydligt bättre än s i denna fråga. Man kan även lägga till att s & m tillsammans utgjort den restriktiva flyktingpolitikens järnaxel i Sverige historiskt.

Peter I, ditt inlägg är långt och obegripligt.
15 sep | Unregistered Commenterbergh
Ok, bra. För det är viktigt. Annars kommer de aldrig in på den svenska arbetsmarknaden. Om de inte kan svenska.
15 sep | Unregistered CommenterHans
"Man kan även lägga till att s & m tillsammans utgjort den restriktiva flyktingpolitikens järnaxel i Sverige historiskt"

Betvivlas icke. Men det låter som om du åsyftar något speciellt. Kan du konkretisera?
15 sep | Unregistered CommenterMarcus
Kan Peter I möjligen vara samma person som brukade gå runt i lund med en stackars fru, samt en skylt med texten "sluta mörda oss" (+ några märkliga insinuation om vem som mördade Palme). Nå, Peter, träd fram!
15 sep | Unregistered Commenterpontus
Det är Stellan Hagmalm som Pontus menar. Själv gissar jag att Peter I är Peter Ingestad, en människa som brukade besöka Louise P och kommentera där. Det utesluter förstås inte Pontus teori.
15 sep | Unregistered CommenterDennis
Tackar! Det är uppenbarligen jag som är taskigt påläst mitt i all iver att framtå som motsatsen...
15 sep | Unregistered CommenterMarcus
Låt oss få höra nu, tror du fortfarande på en valseger för vänsterkartellen? Själv tror jag faktiskt att vi borgerliga vinner.
Du har rätt i att det är ett lysande citat även om det är lätt att avfärda det som ännu en floskel innan man tänker efter ett varv till. Flyktingpolitiken i Sverige är präglad av ett slags utstuderad artighet. Den handlar om saker vi inte får göra. Negativa beteenden som till varje pris måste undvikas, ja så till den grad att det enda sättet att undvika snedsteg är att inte vara involverade, Så länge vi inte utnyttjar invandrare som billig arbetskraft eller kallar dem för nedsättande saker så kan ingen sätta åt oss. Att nonchalans och utfrysning är det grymmaste av allt glömmer vi bort.
18 sep | Unregistered CommenterLisa

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.