Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Lars Ohly, äganderätten och retoriken | Main | Köpkraft och fördelning i Sverige och USA - nyare siffror »
onsdag
sep062006

Yttrandefrihet och vad journalister vet om FirstClass

För en tid sedan fastnade ett stort antal barnböcker som skulle gå som bistånd till Turkiet i tullen, eftersom de kunde innehålla förolämpningar av Kemal Atatürk. Bisarrt. Men nästan lika bisarrt, är att den krönika Sakine skrev i City plockades bort från hennes samling krönikor på city.se. Som hon själv uttryckte saken, "Inte på grund av sakfel eller lagbrott, utan för att tillräckligt många har svårigheter att tåla mina åsikter om en död diktator".

Vidare: Det sätt på vilket det nu skrivs om exempelvis Nina Larsson i fp-skandalen, visar att de flesta journalister inte verkar ha en susning om hur partiernas FirstClass-BBSer fungerar. Lennart R förklarar. (Det faktum att jag länkar detta inlägg betyder inte att jag försvarar dataintrång eller Johan Jakobsson om någon skulle få för sig att göra den tolkningen).

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (9)

Så, var står du som folkpartist i hela den här folkparti gaten?
6 sep | Unregistered CommenterTomas
Lustigt att du frågar Tomas, jag är nämligen inte folkpartist. Som jag redan antytt åtminstone någon gånghär på bloggen, blir det förmodligen centerpartiet som får min röst i år.
6 sep | Registered Commenterbergh
Men var står du?
6 sep | Unregistered Commenter
Jag antar att du inte blivit mer benägen att rösta på oss efter den här röran. :-)

Leijonborg måste avgå. Skandalen är så pass omfattande med kopplingar ända till högsta partitoppen att Leijonborg måste avgå. Lägg till det faktum att han talade osanning de första dagarna och det finns ingen tvivel om saken. Om han tillkännager nu att han avgår efter valet kan han kanske åtminstone begränsa skadeverkningarna för alliansen.
Magnus Hagevi har intressanta teser om det här:

http://www.aftonbladet.se/vss/val2006/story/0,2789,882906,00.html

Det bör inte spela allt för stor roll för kampen mellan Blocken. Om det här inte exploderar och stänker på de övriga allianspartierna, så innebär det nog huvudsakligen att de som tänkte rösta fp, men inte vill göra det, går till något annat borgerligt parti, eller, i värsta fall blanka/avstå.
6 sep | Unregistered Commenter gummo
Var står jag? ungefär här:

1. Att ungdomsförbundare som får reda på att en sosse som kallas sigge, har sigge som både användarnamn och lösenord, går in och kikar i slutna mappar på deras BBS är inte förvånande. Men givetvis helt fel.

2. Om Johan Jakobsson varit så slipad som jag trodde, skulle han rett ut saken i mars: Offentliggör, erkänn, be om ursäkt, gör aldrig igen. Nu gjorde han inte det. Det var fel och dessutom ostrategiskt: S fick därmed en jättenyhet att släppa i valrörelsen.

3. När bomben brast gjorde Johan J och Lars L tydligen valet att inte lägga alla korten på bordet direkt. Åter både moraliskt fel - och ostrategiskt.

4. Jag tror att tillräckligt många fp-sympatisörer kommer att gå över blockgränsen för att s-regeringen ska kunna sitta kvar. Detta irriterar mig en smula.

5. Jag tycker att journalister borde tänka sig för och kunna lite mer om det de skriver om. Det har jag tycket länge, men just nu drabbas många jag känner av journalisternas okunskap/flockmentalitet. brottslingar.
6 sep | Registered Commenterbergh
Tack för länken, men du länkar till fel inlägg. Din länk går till min text om Niklas Svensson. :-)
oops. fixat.
6 sep | Registered Commenterbergh
Intrånget.

Vad (förrutom SÄPOs uppgifter) är det som är så hemligt.

Deras politik?
Att Persson skulle uppträda i Jönköping?
Ville dom inte att folk skulle veta det?

10 sep | Unregistered CommenterMr M

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.