Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Flera permanenta åtgärder i regeringens krispaket | Main | Apropå synen på entreprenörer i Sverige och svensken som autonomisökande »
söndag
dec072008

Önskas: Bättre politiker.

Tre jönsigheter att fundera på:

1. Mona Sahlin. Skyller Sveriges fall i World Economic Forums Gender Gap Index (från första till tredje plats...) på alliansen - när rapporten bygger på data från 1998 till 2006.

2. Fredrik Reinfeldt. Enligt Aftonbladet har han sagt följande: "Om ni öppnar julklappen och det står 'made inChina' – då har ni inte gjort mycket för attsäkra jobben i Sverige" (via Isobel, ett utmärkt filter gentemot kvällspressen)

3. Göran Persson. Tyckte i oktober att det var läge att ge alla svenskar rådet att alltid ha helt bunden ränta på sitt bolån. Sedan dess har repo-räntan sänkts från 4,25 till 2 procent.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (14)

Jag har funderat en del på den där tvåan där. Om jag nu får en julklapp av någon (vilket ju måste vara fallet om det är jag som öppnar den) så är det ju inte så mycket jag kan göra åt var den är tillverkad? Eller menar Reinfeldt att jag inte ska öppna julklappen om den är från Kina? Hur ska jag veta att den är det innan jag öppnat? Ska jag fråga givaren innan kanske, och lämna tillbaka den oöppnad för att hjälpa Sverige? Nä, jag fattar inte. Och de två andra exemplen ska vi väl inte prata om ens.
Sa inte Göran Persson en gång att om han vill ha goda råd så pratar han med statyerna på Sagerska palatset? Jag förmodar att han inte har samma tillgång till de källorna numera.
8 dec | Unregistered CommenterDennis
Om jag kan mitt Sörmland rätt, så är den staty som ligger närmast Perssons "Torp", en staty i Flen som går under namnet Tonårsflickan. Jo, den heter så. Och visst, det låter som ett råd som Göran snappat upp från henne.
8 dec | Unregistered Commentergummo
Men vad säger detta om svenska politiker? Säger det något annat än att de flesta är jönsiga då och då? Värre är väl om svenska politiker generellt sätt är okunniga. Eller har dessa uttalanden gjorts mot bättre vetande dvs för att plocka politska poänger (vilket väl inte skulle förklara Göran Perssons som kanske isf bara var ute efter uppmärksamhet)?

Dessa frågor är ju inbäddade i inlägget men jag skulle gärna se några svar här i kommentarsfältet! Uttala er, ni med bättre vetande!
8 dec | Unregistered CommenterJohn
Det är väl känt att svenska politiker har en mycket lägre utbildningsnivå än sina utländska motsvarigheter. Den förra (S) regeringen var väl den sämst utbildade i Europa, lite bättre har det kanske blivit nu med alliansen men det är väl högst en marginell förbättring..
9 dec | Unregistered CommenterEmil
Själv önskar jag mig bättre väljare. Hade vi det är jag övertygad om våra politiker skulle kunna sköta sig bättre också.
Emil, tvärtom så har nuvarande regering lägre utbildningsnivå än Perssons ministär(er) -- detta alldeles oavsett om man räknar titlar köpta på postorder eller inte. Vilket är en rejäl bedrift eftersom denna mycket riktigt låg på jumboplatsen i Europa.

Fast exemplet Sverige visar väl att ministerjobbet inte kräver några kvalifikationer? Det är lite som med kungen -- bättre att låta någon inkompetent göra jobbet eftersom det ändå inte spelar någon roll...
9 dec | Unregistered CommenterMartin
Martin, jag har faktiskt för mig att jag läst någon studie där de kom fram till att alliansens ministrar var högre utbildade än (S)-regeringens. Men å andra sidan så kan jag ha fel för mig och jag är för lat för att leta upp någon källa varför jag inte riktigt kan med att fråga dig om någon källa heller.

Dock så håller jag inte riktigt med om att exemplet Sverige skulle ha visat att det inte spelar någon roll, tvärtom skulle jag vilja säga att mycket hade kunnat skötas bra mycket mer kompetent i Sverige vilket väl i så fall skulle indikera att det spelar roll (inser dock problematiken med att försöka påvisa detta empriskt)...

Johan: svårt att inte hålla med om det.
9 dec | Unregistered CommenterEmil
För ordningens skull:

Användningen av ordet högre i detta uttryck "alliansens ministrar var högre utbildade än (S)-regeringens" var naturligtvis helt felaktig. Bör ersättas med något i stil med mindre lågutbildade
9 dec | Unregistered CommenterEmil
Emil, Här finns en sammanställning:

http://www.mothugg.se/2007/06/18/de-akademiska-medelmattorna-i-reinfeldts-regering/#more-784

Visst finns det mycket som kan skötas bättre, men Sveriges internationella paradgren är väl snarare intelligenta organisationer än intelligenta ministrar...
9 dec | Unregistered CommenterMartin
Jag fick höra om Reinfeldts uttalande samma dag som jag lyssnat på Russ Roberts tal på temat "Is Chinese growth good for the United States?", vilket jag rekommenderar att ni tittar på (Russ Roberts är en underbar pedagog). Han hade läst en bok av en kvinna som bestämt sig för att under ett år inte köpa någonting som kom från Kina. Dålig idé....

http://fora.tv/2007/07/11/Is_Chinese_Growth_Good_for_the_United_States

I vilket fall som helst tycker man Reinfeldt borde veta bättre. Poängen i kan ju inte vara annat än att vår statsminister tycker att vi borde köpa svensktillverkade julklappar.

För det första, hur stor kan Sveriges produktion av varor som rimligen kan ges bort i julklapp egentligen vara? Vi kan utesluta elektronik, leksaker, de flesta kläder (tippar på att svensktillverkade kläder är av det exklusiva slaget, och lär med Reinfeldts världsbild bara "gynna" ett fåtal).

Vad är kvar? Rimligtvis tycker Reinfeldt att vi bör ge bort en Volvo eller Saab till våra nära och kära. En Scanialastbil kanske?
9 dec | Unregistered CommenterBjörn J.
Björn: Hemslöjd. I stället för pulka och dvd med Fåret Shaun så kommer mina systersöner få något utkarvat ur en träbit. Det blir roligt för dem.
9 dec | Unregistered CommenterDennis
Sant, och ni som såg Kvällsöppet med Ekdal igår vet nu vad årets julklapp för barnen är: låtsasfjädrar (om man ska klä ut sig till indian eller fågel antar jag) som mest såg ut som en dammvippa - tillverkade i Borlänge. Den enda svensktillverkade varan i leksaksaffären.
11 dec | Unregistered CommenterBjörn J.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.