Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Önskas: Bättre politiker. | Main | Ungefär hälften av USAs högre BNP per capita beror på att de arbetar längre än svenskar. »
lördag
dec062008

Apropå synen på entreprenörer i Sverige och svensken som autonomisökande

DI weekend ägnar 4 helsidor åt en affärsman som flyttat ihop med Ulrica Messing (i en herrgård, naturligtvis). Artikeln är skvaller på högsta nivå, och kulminerar i att det hemliga paret pga trängsel tvingades göra entré samtidigt på Mona Sahlins 50-årsfest. Då börjar journalisterna förfölja dem och krypa i rabatterna.

En helt annan story finns ihopträngd på några enstaka rader i faktarutan: Killen var skoltrött, gick tvåårigt gymnasium och började jobba på ett mejeri i Dingle. Startar ett textiltryckföretag.

18 år senare är denna skoltrötta mejeriarbetare VD för Orrefors Kosta Boda, och har en förmögenhet på 250 miljoner (efter årets värdeminskning på 1,5 miljarder).

Jag googlar honom - Torsten Jansson - och finner att Fokus skrev om honom för något år sedan. Det är mycket Ulrica Messing och förhållandeskvaller i den intervjun också. "Miljardären och politikern".

Han är dessutom - milt uttryckt - mån om att inte framstå som någon Donald Trump:
pengar är ju bara en drivkraft till en viss gräns, sedan måste man ha roligt också. De 40 timmar per vecka jag jobbade på mejeriet som ung kändes mycket längre än de 80 timmar jag ibland jobbat på New Wave. [...] Den stora förändringen blir ju i början, jag har uppfyllt en gammal dröm om att ha sportbilar, och jag bor bättre. Frihet är att slippa vara nervös för ekonomin, men sedan är det inte så mycket mer. Man blir inte lyckligare av att kasta ut pengar.
Entreprenörskapet framställs som en ovanligt lukrativ form av koncentrationssvårigheter:
Han gillar att lösa problem och köpa bolag, och blir lätt rastlös. »Det tror jag gäller alla entreprenörer, det är en drivkraft.« Och han är förvånad över att man nu startar högskoleutbildningar i
entreprenörskap. – Jag har svårt att se att det är något man kan lära sig. Det är något man är, det handlar om tävlingsinstinkt, och det är inte så mycket politikerna kan göra åt det heller

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (3)

Det upphör aldrig att förvåna mig vilken usel klass Sveriges största "finanstidning" håller. Samtidigt ägnas ekonomi på sin höjd ett par sidor i tidningar som DN och SVD. Svensk press ligger helt klart milsvitt efter i princip all utländsk press på detta område.
7 dec | Unregistered Commenteremil
Vad vill du säga med ditt inlägg -- det verkar vare sig ha något budskap eller klar åsikt. Är det ett intresse för Messing? Att du förvånande not helt missat vem Torsten Jansson är? Eller en känga mot synen på entreprenörer i Sverige (vilket du inte utvecklar alls)?
7 dec | Unregistered Commenter?????
Torsten Jansson är dessutom förtjust i skattepengar. Jag skrev lite kort om Lessebo en gång, där kommunstyrelsen inte gillar kommunallagen, och New Wave är med på ett hörn.
http://www.katallaxi.se/2007/07/03/lat-det-sjunka-in/
7 dec | Unregistered CommenterDennis

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.