Bör barnbidraget behovsprövas?
Nya centern i all ära, men då och då verkar Maud vara ute och snurra när det gäller ekonomiska frågor. Idén om behovsprövat barnbidrag dyker upp med jämna mellanrum i debatten, och nu är det dags igen.
Visst innebär det generella barnbidraget att även miljonärer får barnbidrag (dock ganska få, eftersom det går till modern, och det dräller inte av kvinnliga miljonärer i Sverige). Men miljonärer får grundskola, universitet, sjukvård och pension också. När förmåner prövas mot inkomsten, måste det dras en gräns någonstans i inkomstskalan. Det betyder att det skapas marginaleffekter så att det lönar sig sämre att öka sin inkomst.
En trolig förklaring till att den svenska välfärdsstaten trots höga skatter tycks vara förenlig med god tillväxt är dess generella utformning. På senare tid har skattereformen, ändringar i bostadsbidraget med mera gjort att de flesta får behålla merparten av en inkomstökning själva. Behovsprövat barnbidrag vore att plötsligt göra helt om i denna reformprocess.
Jag är tämligen säker på att finansdepartementet redan förpassat centerns testballong till papperskorgen.
Reader Comments (7)
Jag inser att marginaleffekterna skulle bli betydligt mer kännbara om ALLA bidrag och förmåner skulle inkomstprövas. Men som ett tankeexperiment - skulle det inte kunna vara rimligt att inkomstpröva vissa typer av bidrag?
Samma sak borde man ju kunna göra med alla "generella" stödsystem som t.ex. a-kassa, sjukersättning, förtidspension, etc. Varför ha flera olika ersättningssystem - det är väl ungefär lika korkat som att ha flera olika skattesystem. Just ja, det har vi ju också... (t.ex. moms på bensinskatten).
För att inte effekten ska bli fullkomligt absurd -- med marginaleffekter (genom kommunalskatter och bortfallande bidrag) på långt över 50 % -- måste alltså barnbidragets behovsprövning börja ovanför den övre av dessa inkomstgränser. Med andra ord över 25 000 per månad i sammanlagd inkomst.
Om vi fortfarande tycker att 20 % i extra marginaleffekt då vore rimlig, skulle det för en tvåbarnsfamilj innebära att en ökad inkomst om 11 000 kr skulle leda till 0 kronor i barnbidrag, sammanlagt alltså en inkomst om 36 000. Då får vi dock det spännande att inkomster för barnfamiljer skulle möta 50 % marginaleffekter ganska långt upp, för att ganska snart möta den nivå där statskatten tas ut.
Och för ett enförsörjarhushåll skulle det intressanta uppstå att statskatten skulle inträda vid ca 28 000 kronor i lön, samtidigt som barnbidraget fortfarande minskades. Dessa skulle alltså åka på dryga 70 % i marginaleffekt av förslaget fram till en inkomst om 36 000 per månad.
Ska det inte bli fullständigt absurt måste alltså beloppsgränserna flyttas uppåt rejält, samtidigt som avtrappningen måste vara mycket långsammare. Och då lär ju för det första inte besparingen bli särdeles stor och för det andra i huvudsak beröra folk som ändå tjänar över brytpunkten och som redan har över 50 % marginaleffekt.
Därtill kostar det ofantligt mycket mer i adminstration med ett behovsprövat system än dagens det står en dator och spottar ut pengar.
Slutligen är det väl bara att konstatera att barnbidrag utgår för att täcka en del av de extra levnadsomkostnader som uppstår när man har barn -- och dessa uppstår oavsett om man är socialbidragstagare eller miljonär.
Så 2006 var sista gången det blev centerpopulisterna för mig. Går det att bara rösta på Anders Borg och slippa den populistiska smörja som han tvingas besulda sina händer med?
Se inlägg på min blogg.
Se inlägg på min blogg.