fredag
mar282008
Krönika, mars: Om allmänna missuppfattningar om ekonomi
28 mar 2008, kl 14:01 | Krönikor och debattartiklar
Lite funderingar kring Bryan Caplans bok the myth of the rational voter och Mona Sahlins förslag om stöd till företag i krisorter - här i Sundsvalls Tidning.
Reader Comments (5)
För övrigt fängslades jag, som många av oss här antar jag, av The Myth of the Rational Voter. Inledningen är riktigt bra men efter att ha kommit en bit in i boken kröp sig någon slags olustkänsla närmare. Jag har problem med påståenden som liknar "ekonomer vet, allmänheten har fel". Allmänhetens åsikter om invandring, handel m.m bör väl tas på stort allvar. Kan deras åsikter verkligen vara felaktiga? De är väl vad de är. Ar det inte naturligare att utgå ifrån att våra modeller inte inkluderar allt som borde vara med i nyttofunktionen. Kanske ska exempelvis homogenitet, trygghet, lusten av att konsumera ngt nationellt m.m vara med i flera individers nyttofunktioner. Isåfall borde ju modellerna inte ge samma entydiga utslag, det som Caplan baserar sitt "bias"-tänkande på. Missar jag något?
nu ska jag vara lite irriterande:
efterfrågan på trygghet kommer väl ur riskaversion? krävs inget speciellt i nyttofunktionen för detta.
lusten att konsumera nationellt - pja, det går väl bra även med frihandel. Menar du lusten att hindra andra från att konsumera internationellt? ;-)
homogenitet - nu börjar det bli krångligare...(Men även i det mångkulturella samhället är det möjligt att bara umgås med sina egna (enligt någon definition).
Jag håller dock med dig om att det sannolikt finns något krux i Caplans tes. Jag läser nämligen just nu The wisdom of crowds, som på ett ytligt plan kan hävdas säga motsatsen till Caplans bok.
De två går säkert att förena till en fin syntes!
Har du sett ngn bra invändning mot hans tes, förutom The wisdom of crowds? Jag ramlade över ngt dokument från D Klein men det var ganska rörigt med en massa detaljerade invändningar.
a